Čuvajmo Srebrenicu - ZS

ОДРАЋЕ ВАС АКО И ПОМИСЛИТЕ НА ЛАТИНИЦУ: Prijedlog zakona u RS – Kazne za nepoštivanje ćirilice

Vlada Republike Srpske odobrila je 2. septembra Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćirilice, po hitnom postupku. Zakonom se, kako navode, uređuje sistem zaštite, očuvanja i upotreba jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma u RS. Propisano je ko mora koristiti ćirilično pismo, ali i kazne do 5.000 KM za kršenje ovog zakona.

U članu 8. Prijedloga zakona navodi se kako “jedinstven pristup očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa podrazumijeva obavezu svih organa, organizacija i drugih pravnih lica da, prilikom korišćenja ćiriličkog pisma u pravnom prometu, koriste standardizovan oblik ćiriličkog pisma, poštujući njegov integritet i štiteći njegovu kulturnu vrijednost”.

Poreske i administrativne olakšice

Za one privredne i druge subjekte koji budu koristili ćirilicu u svom administrativnom poslovanju, mogu se ustanoviti poreske i druge administrativne olakšice putem propisa ili posebnim zakonima, navodi se u članu 9. ovog zakona.

Ćirilicu su obavezni koristiti organizatori kulturnih manifestacija koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava. Ova obaveza se odnosi na to da moraju imati logo i naziv manifestacije na ćiriličnom pismu.

Za nepoštivanje člana 8. organizacija ili drugo pravno lice će se kazniti novčanom kaznom od 1.000 KM do 5.000 KM, kao i organizatori kulturne ili druge manifestacije za kršenje člana 10.

Razlozi donošenja zakona

“Polazeći od toga da Republika Srpska uređuje i vodi brigu o kulturnim dobrima, kao i činjenicu da jezik srpskog naroda i ćiriličko pismo predstavljaju nematerijalno kulturno nasljeđe srpskog naroda i dio nematerijalne kulturne baštine od opšteg interesa za Republiku Srpsku, neophodno je utvrditi sistem mjera i zaštite.

U isto vrijeme, neophodno je utvrditi društvenu brigu i jedinstven pristup u očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, te njegovog prenošenja sa generacije na generaciju. (…)

Donošenje ovog zakona imaće pozitivan uticaj jer se osigurava zaštita i očuvanje jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa i osigurava prenošenje budućim generacijama u izvornom obliku, a takođe se osigurava širenje saznanja o vrijednostima i značaju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma. Zakon će imati pozitivan uticaj i na obrazovanje iz razloga što podstiče pravilno izražavanje, poznavanje i pravilnu upotrebu jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je 26. augusta da je Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sa kojim je razgovarao u Beogradu, predao prednacrt Zakona o zaštiti srpskog jezika i ćiriličkog pisma koji bi trebalo da usvoje NSRS i Skupština Srbije na Dan nacionalnog jedinstva 15. septembra. Prijedlog zakona usvojila je Skupština Srbije također 2. septembra.

(N1)

Komentari su zatvoreni

83 queries in 1.066 seconds.