Home Novosti BiH I 25 godina poslije ne zna se pravi identitet Baneta i Makedonca,...

I 25 godina poslije ne zna se pravi identitet Baneta i Makedonca, najvećih zločinaca nad Bošnjacima Bratunca (VIDEO)

bratunac

Oko 3.000 bratunačkih Bošnjaka 10.maja 1992.godine, dovedeno je gradski stadion. Muškarce, su razdvojili od žena i djece i odveli u fiskulturnu salu osnovne škole “Vuk Karadžić”. U toj sali bilo ih je oko 800, a prvo veče se ugušilo devet ljudi zbog prenatrpanosti.

 

 

Ubijanja su vršena u hangar do škole, koji je ranije služio kao radionica za praktičnu obuku učenika. Ko god je izašao da tovari mrtve, nije se više vratio. Ubijene logoraše su palili u kontejnerima ispod školi. Ključni izvršioci zločina bili su izvjesni Bane i Makedonac, koji su došli iz Srbije. Ovim zločincima, nažalost, ni danas se ne zna pravi identite.

U ovom logoru je bilo 50 dječaka mlađih od 16 godina. Ubijene su cijele familije, koje nema ko da prijavi. 10.maja 1992.godine u logor je doveden i bratunački imam Mustafa ef. Mujkanović. Puna tri dana nad njim su se Bane i Makedonac iživljavali pred očima njegovih džematlija. Mučili su ga bezumno i dugo. Zločine aktivno nadgleda i odobrava komandir BRATUNAČKE policije Luka Bogdanović, koji opet izvještaje uredno podnosi Miroslavu Deronjiću. Većina logoraša ubijena je u zgradi u kojoj su završili osnovnu školu.

(SAFF.ba / ZASREBRENICU.ba)

Previous article“Miris sunca koje plače” – pobjednički rad – esej o Srebrenici
Next articleADEL ŠABANOVIĆ POSJETIO NANU FATU: Zašto niko od bošnjačke vlasti pa ni visoki predstavnik nije došao da obiđe nanu Fatu
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.