30. JUNI 1993. Dan kada je deblokiran Mostar, Hujke nije dočekao da vidi slobodan svoj grad

0

Na današnji dan, prije 25 godina deblokiran je Mostar. 30. juni 1993. godine bio je presudan za opstanak Bošnjaka u gradu na Neretvi. Tog je dana, na lokalitetu Sjevernog logora gdje su se vodile najžešće borbe, poginuo i legendarni mostarski komandant i heroj Mostara Midhad Hujdur Hujke. Svoj život za Mostar i za domovinu dalo je još 30-ak njegovih saboraca, a desetine su teže i lakše ranjene.

 

 

Nakon žestokih borbi koje su započele u ranim jutarnjim satima Mostar je spojen sa ostatkom slobodne teritorije, a iz okruženja snaga HVO-a i HV-a oslobođeno je više desetina hiljada civila.

“Zlatni ljiljan” i brigadni general Midhad Hujdur Hujke rođen je 28. decembra 1953. godine u Mostaru. U decembru 1991. Hujke se kao rezervni policajac prijavio u Stanicu policije Luka u Mostaru, a samo nekoliko mjeseci kasnije, aprila 1992. postaje simbolom otpora i snage Mostaraca.

Formiranjem Armije Republike Bosne i Hercegovine postaje komandant bataljona Prve mostarske brigade kojom je komandovao Arif Pašalić. Prelaskom Pašalića na mjesto komandanta IV korpusa, Hujke preuzima komandu nad Prvom mostarskom brigadom, koja će nakon njegove pogibije postati 41. slavna brigada Armije RBiH.

(E.L. / Index.ba)

Odgovori