Aćimović: Svjedok strahuje za život

Državno tužilaštvo je na suđenju Srećku Aćimoviću za genocid u Srebrenici kazalo da ne mogu doći do zaštićenog svjedoka SA-5, koji se, prema tužiocu Ibri Buliću, “krije iz straha za sopstveni život” zbog prijetnji koje je dobijao.

 

 

Tužilac Bulić je zatražio da se pročita iskaz svjedoka SA-5, kao i njegovo svjedočenje pred Haškim tribunalom.

“SA-5 je više puta kontaktirao Tužilaštvo BiH i govorio kako dobija prijetnje telefonskim putem, neke čak i iz Srbije. Nuđeno mu je da se nađe sa Srećom, što je on odbio… Kada su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) otišli da provjere da li se svjedok nalazi u svojoj porodičnoj kući, rečeno im je da je otišao u Loznicu na liječenje i da se od tada nije javljao”, izjavio je Bulić i dodao da smatra kako se svjedok SA-5 “krije iz straha za sopstveni život i svoju porodicu”.

Odbrana se usprotivila prijedlogu da se čitaju iskazi svjedoka SA-5.

“Lice koje bježi ne može biti validan svjedok. Bježi jer je on direktno ubijao i bio je najekstremniji u tome, što je potvrdio i svjedok SA-1. Plaši se da se i njemu sprema proces. On govori o ubijanju na onoj nesrećnoj jami, o policiji koja je bila tu. Svi su bili tu osim Sreće… Ako bi Sudsko vijeće prihvatilo čitanje izjave ovog svjedoka, to bi bilo direktno kršenje prava na odbranu i fer suđenje mom branjeniku”, kazao je advokat Duško Tomić.

Predsjedavajući sudija Staniša Gluhajić je Tužilaštvu BiH dao rok 15 dana da pokušaju putem Međunarodne pravne pomoći doći do adrese prebivališta ili boravišta SA-5 u Loznici.

Srećko Aćimović je optužen da je, kao komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u genocidu u Srebrenici, tako što je postupao po naredbi komande ove brigade i Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) da se Srebreničani iz škole u Roćeviću, s povezima na očima i zavezanih ruku, odvedu na lokaciju koju je sam izabrao – šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, gdje su ubijeni.

Suđenje će se nastaviti 7. marta.

 

 

(detektor.ba)

Komentari su zatvoreni