Čuvajmo Srebrenicu

Ahmetović: Na šta je Salkić potrošio 200 hiljada maraka kroz program registracije glasača iz dijaspore?

Ramiz Salkić, aktuelni potpredsjednik Republike Srpske, trebao bi objasniti na šta je potrošio 200 hiljada maraka, koje mu je kroz program registracije glasača iz dijaspore dao kolega iz SDA Edin Ramić, iz Ministarstva za izbjegle Federacije BiH, upitao je Sadik Ahmetović, kandidat Proevropskog bloka BiH za predsjednika/ potpredsjednika RS.

On je podsjetio da su ovo pare iz budžeta, koje uplaćuju svi građani BiH kroz poreze, a ne fond za finansiranje stranačke kampanje.

“Prema informacijama koje imam, za područje RS registovano je između 11 i 13 hiljada glasača. I to je plaćeno najmanje 200 hiljada maraka za koliko znam sigurno, a možda i više od tog iznosa. Ako je izlazak na izbore u prosjek između 50 i 60 posto registrovanih, to je oko 7000 glasača ili 30 maraka po jednom glasaču”, naveo je Ahmetović.

On pita i Salkića i Ramića da li je to najbolji način na koji se troši novac građana Bosne i Hercegovine.

“Svi vi koji se hvalite kako ste “svaki dan na terenu sa povratničkom populacijom”, trebali biste da znate da u Klašniku, mjesnoj zajednici u opštini Višegrad, jedno dijete nema uslove da ide u školu. Više nije bitno koje je nacionalnosti to dijete i njegovi roditelji jer je pravo na obrazovanje zagarantovano svim građanima BiH. Eto, ta porodica je bošnjačka, kao i dijete i trebali biste to pitanje nekako riješiti, a ne dozvoliti da se još jedna bošnjačka porodica iseli iz RS, zbog vašeg vođenja politike koja od RS zaista pravi entitet jednog bh. naroda”, rekao je je Ahmetović.

Dodao je da se budžetske pare troše “na sjelima i sa pjevačicama po inostranstvu”, za par glasova, a da niko ne brine o povratnicima.

“Dan prije mog dolaska u Višegrad, “donirali” ste povratnicima obični šlauf, crijevo… Da li zaista vjerujete da će se ovi ljudi prodati za metar šlaufa”, upitao je Ahmetović.

Smatra da je i Ćamil Duraković u svojim izjavama trebao reći koliko je novca Salkić potrošio.

“Duraković sve ovo zna kao i ja. Mogao je on to reći. Ne mogu procijeniti da li nije smio ili nije htio. U oba slučaja, trebao je reći, jer se i on kandiduje za funkciju, na kojoj će iz ostale narode, predstavljati i Bošnjake”, istaknuo je Sadik Ahmetović.

(Index.ba)