Ahmetović: Trenutna situacija je kao ’92. Dodik ne destabilizira samo BiH, već i EU! Vučić je primjetio da Dodikov put nije okej!

Ovo je za mene velika funkcija i veliki zadatak!

Tek sam sto dana u Bundestagu i već sam dobio ovako važnu funkciju! Zadužen sam za sve države na zapadnom Balkanu koje nisu u EU! Hoću da svoj posao radim kako treba! Politika zapadnog Balkana je jako komplikovana i htio sam se distancirati od te politike! Trenutna situacija je kao 1992! Prije 28 godina sam morao bježati, sad ne moram bježati i želim da pomognem! Sada sam njemački političar i želim da govorim o miru! Želim da prestanemo govoriti o ratu! Milorad Dodik je kriv za trenutnu situaciju i trebamo prestati da se bavimo sa njim! Dodik ne destabilizira samo BiH, već i EU! Meni je interes da mir bude i u BiH i u Evropi!

Vučić je primjetio da Dodikov put nije okej! Srbija ima cilj da uđe u EU, ali ako hoće da uđe u EU mora da stabilizira situaciju u BiH! Razočaralo me prisustvo delegacije Srbije na proslavi neustavnog Dana RS-a! Dodik je politički šahmatiran, nema mu izlaza!

Dodikovo ponašanje je napad na BiH i na Dejton! Dodik svojim secesijama nije napao samo BiH već i ideale Evrope! Dugo vremena smo to dopustali, ali sad je vrijeme da odgovorimo i našli smo odgovor! Dodik se uplašio i hoće da se vrati u državne institucije, ali sada je to nemoguće i neće mu pomoći! Dodikova politika nije za bolju budućnost! Dodikova politika je fašistička i šovinistička! Moju, podršku Njemačke i podršku EU mogu dobiti samo oni koji idu demokratskim putem! Dugo smo pokušavali napraviti kompromis, a to nas je dovelo do toga da se ljudi boje! Dodikovo vraćanje u institucije ne mijenja ništa! Ostaje korupcija, politika seesije, ostaje ono što je rekao! Svako mora da snosi posljedice onoga što je govorio i činio! Predsjednik Bosne nije radi za BiH već protiv BiH, nije se borio za Dejton, već je radio protiv Dejtona! Napadao je mir, a onaj ko napada mir ne može biti predsjednik! Neka se on vrati, ali sve što je radio ostaje! Mirna budućnost Evrope ne odlučuje se samo na granici Ukrajine, već i na granicama zapadnog Balkana!

UŽIVO možete pratiti na linku OVDJE: https://cutt.ly/vIhH4WX

Komentari su zatvoreni