Alen Jusić: Uspješan Srebreničanin, trener u GPS-u (Global Premier Soccer)

Alen Jusić rođen je u Bajramovićima kod Srebrenice od oca Mustafe i majke Hanke. Dvije sestre, Selmira i Almira podrška su mi u životu kazao nam je.

 

 

Prisjeća se, kaže da mu je ovaj sport u krvi, još dok je bio u Bosni u onom davnom vremenu kako kaže otac mu je bio golman za lokalne klubove, nadimak mu je bio Cindo.

Fudbal je počeo igrati poslije rata. Zinedine Zidane mu je bio idol fudbala. Posle Zidana veliki je obožavatelj Barbareza, Salihamidžića, i Brazilskog Ronalda. Uživao je gledati Pirla, Ronaldinha, Carlosa, Luis Figa i mnoge druge.

Dok je živio u Bosni kaže da je redovno gledao oca dok je igrao za lokalne klubove. Fudbal je nastavio igrati u srednjoj školi kao i tokom školovanja na fakultetu.

Jedno vrijeme je igrao za Albany BWP Highlanders, klub koji pripada USL Premier Development Ligi u Americi.

2016. godine počeo je trenirati djecu za United Soccer Alliance klub u Syracuse, grad na sjeceru države New York. Godinu dana treniranja u tom klubu pokazavši svoje vještine pozvat je u GPS (Global Premier Soccer) akademiju kao trener i pomoćni direktor za razvoj i podučavanje u Syracuse. S njim u timu radi još jedan trener koji ima UEFA licensu i trenersko iskustvo iz Evrope.

GPS’ ima mnoge akademije širom svijeta kao i u 24 države u Sjedninjenim Američkim Državama. Ova mreža ima 85 000 registrovane djece koja treniraju a ujedno je i zvanični partner Bayern Munich-a. Ovo je projekt pokrenut u SAD-u u potrazi za talentima da igraju za njih.

U Syracuse gdje ja treniram nalze se 4 ekipe, djeca uzrasta od 8 do 16 godina. Neki gradovi imaju i po 20 ekipa.

U Julu imamo nove probe gdje očekujemo da se broj ekipa u Syracuse poveča na 12.

Naš glavni cilj je raspoznati talenat, pomoći im da treniraju, kao i pripremiti da nastave igrati fudbal u srednjoj školi, na koledžu kao i profesionalno.

Moja, kao i GPS-ova velika želja i plan za budućnost je da se proširimo i pomognemo što većem broju djece da što više vremena posvete fudbalu i sportu zatim i da im pomognemo da svoje školovanje nastave na koledžima i univerzitetima.

Za kraj nam Jusić kaže da nema planove da se vrati u Bosnu ali ima želju i volio bi ostvariti saradnju sa klubovima iz Bosne.

 

 

(Ilijas.net / ZASREBRENICU.ba)

Komentari su zatvoreni