Alija Tabaković: Dodikov SNSD i Šešeljev radikal spasili Fejzića od smjene

0

Alija Tabaković oglasio se u ime odbornika povratnika u Srebrenicu saopćenjem za javnost povodom odluke kojom će Hamdija Fejzić i Radomir Pavlović ostati na čelu lokalnog parlamenta

“Dodikov SNSD i jedan odbornik Šešeljevih radikala spasili su Fejzića od smjene s mjesta predsjednika Skupštine općine (SO) Srebrenica i time mu omogućili da zajedno sa predsjednikom OO SDP BiH Srebrenica Hakijom Meholjićem, uz podršku koju im daje Dodikova i Šešeljeva partija, u Srebrenici i dalje budu dio srpske skupštinske većine, bez podrške odbornika Bošnjaka”, kaže se u saopćenju.

Tabaković navodi da je “ucijenjena dvojka sa Šešeljevim radikalima uzela sebi za pravo da bira podobne Bošnjake, koji će u konstelaciji ovakvih političkih odnosa biti srpske sluge i podanici koji će dovesti bošnjački narod u Srebrenici u najtežu poziciju od rata do danas”.

– Šutnja na tzv. Park prirode, koji su osmislili Emir Kusturica i Milorad Dodik kako bi na najperfidniji način zaustavili i istjerali Bošnjake sa područja općine Srebrenica, i šutnja dvojice vladara Fejzića i Meholjića nisu ništa drugo nego njihova saglasnost na ovaj antibošnjački projekat Vlade RS. Neizvjesnost i strah koja je poslije izbora nametnuta Bošnjacima u Srebrenici, koju ova dvojka provodi sa srpskom većinom je trenutak nad kojima se trebaju zamisliti svi dobronamjerni Bošnjaci i Bosanci, a posebno rukovodstva probosanskih političkih stranaka, prvenstveno SDA koja ima najviše odbornika u SO Srebrenica”, ističe Tabaković.

Dodaje kako srušena bošnjačka politika u Srebrenici proživljava svoje posljednje trenutke.

“Već smo sigurni da sami i zaboravljeni brinemo za budućnost Srebrenice, naše djece na granici naše domovine BiH. Ako reakcija izostane, ovaj prostor i općina u kojoj je počinjen genocid ostat će u potpunosti bez Bošnjaka”, zaključuje Tabaković.

Podsjećamo, prema sinoć potpisanom međustranačkom dogovoru, novu većinu u SO Srebrenica činit će pet odbornika iz SNSD-a, dva vijećnika iz manjinske frakcije SDA, dva iz DNS-a i po jedan iz SRS-a i SDP-a BiH. Tako će, prema potpisanom koalicionom sporazumu, skupštinsku većinu činiti 11 od 21 odbornika.

Prema utvrđenom koalicionom sporazumu, predsjednik SO Srebrenica Hamdija Fejzić i zamjenik Radomir Pavlović ostaju na čelu lokalnog parlamenta.

Avaz.ba
Odgovori