Amanpour: Mladić je do samog kraja ostao kukavica

Ratko Mladić je ostao kukavica do zadnje minute jer nije ostao u sudnici da čuje presudu, kazala je Christiane Amanpour, najpoznatija novinarka američke TV mreže CNN komentirajući današnju presudu u Hagu.

 

 

”Rekla bih da je doživotna kazna za Mladića najmanje što su žrtve ovog rata trebale dobiti”, rekla je Amanpour koja je uživo u programu govorila o historijskoj presudi za genocid komandantu vojske Republike Srpske.

Uoči presude ona je objavila vrlo emotivan lični tekst o svojim susretima sa osuđenim zločincem. Prisjetila se i trenutaka kada mu je nagovještavala da bi mogao biti procesuiran za zločine.

”Nema veće časti nego braniti svoj narod, rekao mi je Ratko Mladić 1993. godine, kada sam „koljača iz Bosne“ pitala šta misli o tome hoće li biti procesuiran kao ratni zločinac. Sa velikim zadovoljstvom ga gledam danas kako čeka presudu u Hagu”, navela je Amanpour.

Tribunal je danas u prvostepenoj presudi osudio Mladića po 10 od 11 tačaka optužnice proglašavajući ga krivim između ostalog za genocid u Srebrenicu, udruženi zločinački pothvat i teroriziranje Sarajeva.

 

 

 

 

(N1)

Komentari su zatvoreni