Čuvajmo Srebrenicu

Američki ambasador poslao poruku zbog koje Dodiku neće biti dobro: SAD su opredjeljene da pomažu uspješnoj BiH

0

Jasna poruka američkog ambasadora

Sjedinjene Američke Države zaista su najveći prijatelj BiH, poručio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) američki ambasador u našoj zemlji Eric Nelson.

“BiH nema većeg prijatelja od SAD-a. Od kraja rata do danas uložili smo skoro dvije milijarde dolara u njenu ponovnu izgradnju”, rekao je Nelson.

Međutim, kako je naveo, u BiH još puno toga treba uraditi, a na tom putu od izuzetne važnosti su pravna država i vladavina zakona.

Naglašava da nedavna rasprava u Komitetu za oružane snage Senata američkog Kongresa, gdje je razgovarano i o situaciji u BiH, pokazuje koliko je ozbiljan interes Kongresa, ali i američke administracije za situaciju u BiH, naročito za njen put ka EU i partnerstvo s NATO-om.

Ponovo potcrtava čvrstu i stabilnu opredjeljenost SAD-a da pomažu uspješnoj BiH, funkcionalnoj državi koja se sastoji od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih.

“SAD su uvijek ovdje. Znamo da ima previše retorike koja dijeli i unosi nemir. Međutim, za BiH je važno da napreduje u provedbi važnih reformi. A da bi u tome napredovala, sve njene institucije moraju funkcionirati. Dijalog se mora voditi na svim nivoima vlasti – u parlamentu, u svakom entitetu, među entitetima”, riječi su ambasadora Nelsona.

Ističe kako razumije frustraciju građana aktuelnom situacijom u BiH, ali i poručuje da je optimista i da naša zemlja može funkcionirati znatno bolje.

Ostatak intervjua možete pogledati u video prilogu RSE:

Odgovori