Amra Đečević: Malala Jusafzaj – najmlađa dobitnica Nobelove nagrade, rizikovala život boreći se za prava djece

Malala Jusafzaj (Malala Yousafzai) je pakistanska učenica i aktivistica za prava djece na obrazovanje i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir 2014. godine. Rođena je 1997. godine u Minagori, pokrajina Svat, u Pakistanu. Imala je samo 15 godina kada su joj talibani pucali u glavu dok se školskim autobusom vraćala kući, da bi je kaznili što se zalagala za obrazovanje djevojčica. Iako je bila teško ranjena, sa povredama opasnim po život, uspjela je da se oporavi zahvaljujući tome što je avionom prebačena u Birmingem u Engleskoj, gdje je podvrgnuta hirurškim zahvatima. Od tada živi u Engleskoj, gdje je nastavila da se školuje i bori za prava djece. Ova hrabra djevojčica postala je simbol borbe za obrazovanje i prava žena i simbol otpora svim vidovima nasilja. Tako je stekla veliki ugled u svijetu i međunarodnu slavu.

 

 

 

Pobijedila je snaga pojedinačnog glasa. Sa 17 godina dobila je Nobelovu nagradu, jer je rizikovala svoj život boreći se za prava žena i djece na obrazovanje. Najmlađa je i prva Pakistanka kojoj je pripalo ovo priznanje. Oko 300.000 ljudi širom svijeta potpisalo je peticiju da se Malala nominira za Nobelovu nagradu za mir. Ovu prestižnu nagradu posvetila je svoj djeci svijeta “čiji se glas ne čuje, a čije glasove treba čuti”. Tako se pridružila velikim imenima, laureatima Nobelove nagrade za mir, kao što su: Majka Tereza, Martin Luter King, Nelson Mandela, Džimi Karter, Marti Ahtisari i dr. Prema mišljenju Guardiana, autorica najboljeg govora svih vremena je dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzaj, koja je u svojoj besjedi pitala:

“Kako to da su zemlje koje nazivamo snažnima toliko moćne kad treba pokrenuti rat,
a tako slabe kad treba donijeti mir? Zašto je tako lako davati ljudima oružje, a tako teško
davati im knjige?”.

 

Imala je samo 12 godina kada je  pisala za BBC (na urdu jeziku i pod pseudonimom) o životu pod talibanskom kontrolom u Pakistanu. Dobitnik je nagrade Evropske unije za ljudska prava i Andrej Saharov, učesnik na mnogim svjetskim konferencijama i na Harvardskom univerzitetu. Na svoj 16. rođendan održala je dirljiv  govor “Obrazovanje može promijeniti svijet” u sjedištu Ujedinjenih naroda, u Njujorku. Malalin govor dočekan je ovacijama zvaničnika UN-a i gostiju, među kojima je bilo i 500 studenata iz 85 država. Inače, zvaničnici UN-a 10. novembar proglasili su ‘Malalinim  danom’, mjesec dana nakon što su talibani pucali u 15-godišnju Malalu. Ovaj dan ustanovljen je u znak podrške djevojčici. Više od tri miliona pakistanske djece dobija stipendije za školovanje. Siromašne porodice za svako dijete koje ide u osnovnu školu dobijaju “po 2 dolara mjesečno”, a program finansiraju Svjetska banka i Velika Britanija.

Malala Yousafzai & Barack Obama

Malala je postala ikona prava na obrazovanje. Sa samo 17 godina nadahnula je ljude širom svijeta. Primili su je bivši američki predsjednik Barak Obama i britanska kraljica Elizabeta, koji su pozdravili strast i odlučnost u njenoj borbi. Gostujući u kultnoj emisiji ‘Dejli šou’, poznatog voditelja Džona Stjuarta ostavila je bez riječi.

Napisala je knjigu pod nazivom “Ja sam Malala, djevojka koju su talibani htjeli ubiti jer se bori za obrazovanje”. Njeni memoari prodati su u stotinama hiljada primjeraka širom svijeta. O životu ove hrabre djevojčice, o pobjedi dobra nad zlom, snimljen je i dokumentarni film. Malala danas, sa 19 godina, ima i doktorat na sveučilištu King. Osnovala je Malala Fond koji podržava projekte obrazovanja djevojaka u zemljama u razvoju, uključujući i Pakistan. Sa svojom porodicom donirala je više od milion dolara u te svrhe.

Pakistanska vojska dvije godine nakon napada uhapsila je 10 talibana optuženih za pokušaj ubistva ove djevojčice. Napad na Malalu potakao je pakistanske vlasti na donošenje Zakona o pravu na obrazovanje. Svojim primjerom pokazala je kako djeca i omladina također mogu da doprinesu poboljšanju svoje situacije. Ona je to uradila pod najopasnijim okolnostima i tako postala glasnogovornik za prava djece na obrazovanje. Malala je inspirisala mnoge djevojčice širom svijeta da se bore za svoja prava.

 

 

evropamagazin.com

Komentari su zatvoreni