Angelina Jolie u Londonu večeras govori o genocidu u Srebrenici

Britanska fondacija “Remembering Srebrenica” sa sjedištem u Velikoj Britaniji večeras u Londonu organizuje noć posvećenu 22. godišnjici genocida u Srebrenici.

 

 

Video porukom prisustnima će se obratiti i holivudska glumica Angelina Jolie koja je više puta širom svijeta govorila o genocidu u Srebrenici i posjetila Memorijalni centar u Potočarima. Fondacija pruža sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici, a Centar doprinosi toleranciji, međureligijskom poštovanju i podizanju svijesti o univerzalnim vrijednostima kroz studenstske i učeničke posjete, stipendije i kroz aktivnosti na prevladavanju mržnje, predrasuda i strahova.
Članovi “Remembering Srebrenica” su za 11. juli ove godine organizovali niz sadržaja kojim će podsjetiti na stravične zločine i genocid koji su počinjeni nad Bošnjacima na području Srebrenice 1995. godine. Prisutni će imati priliku poslušati potresna svjedočenja Munire Subašić i Bakire Hasečić, a na događaju će prisustvovati i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

-Pet godina zaredom grupa ljudi koji su shvatili srebreničku tragediju, a žive u Velikoj Britaniji, na najbolji način uz mnogo napora predstavljaju svijetu zločin i genocid koji se desio na području Srebrenice. Fokus je na promicanju istine, kroz niz sportskih dešavanja kroz koja mladi i djeca kroz igru i zabavu spoznaju tragediju koja je zadesila naš narod. Više od 2.000 dječaka i djevojčica družeći se saznaju šta se nama dogodilo na prostoru Srebrenice. Tu je i edukacija kroz školske časove u cijeloj Velikoj Britaniji, u organizaciji Remembering Srebrenica. Večeras su u Londonu sa mnom predstavnici Narodnog pozorišta na čelu sa direktoricom Marijelom Margetom-Hašimbegović, zatim Munira Subašić i Bakira Hasečić. Nekoliko visokopoziciniranih političara u Velikoj Britaniji će se obratiti prisutnima, a Angelina Jolie će govoriti o srebreničkoj tragediji putem video linka. Potpuno je drugačije kada iz objektivnog ugla ljudi, na osnovu dokaza naučnih istraživanja, svijetu prezentuju ono što se desilo u Srebrenici. To je najbolji odgovor svima onima koji izvrću istinu – rekao je Konaković za N1.

Uvodnu riječ će imati dr. Vakar Azmi, osnivač i predsjednik fondacije Remembering Srebrenica, a govorit će i Nicole Sturgeon, škotska premijerka.

 

 

Faktor.ba

Komentari su zatvoreni