Home Novosti BiH Apelacioni sud oslobodio osobe koje su skrivale Mladića

Apelacioni sud oslobodio osobe koje su skrivale Mladića

Ratko Mladić

Nakon 11 godina od pokretanja kaznenog postupka, Apelacijski sud u Beogradu pravomoćno je oslobodio 10 optuženih za pomaganje i skrivanje haškog optuženika generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića od 2002. do 2006. godine.

 

 

Generala Marka Lugonju osudio na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci s rokom provjere od godinu dana. Umirovljeni general VRS Lugonja je jedini tijekom procesa priznao da je skrivao Mladića u svom stanu.

Ovom odlukom, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda, preinačena je druga prvostupanjska presuda kojom je u svibnju prošle godine zbog apsolutne zastare kaznenog progona bila odbijena optužba protiv svih okrivljenih, javlja Tanjug.

Prva prvostupanjska presuda iz 2010. godine kojom su optuženi bili mahom oslobođeni ili su optužbe također zbog zastarjelosti bile odbijene, bila je ukinuta pa se suđenje ponavljalo po nalogu Apelacionog suda.

Pravomoćnom presudom optužbi su zbog nedostatka dokaza oslobođeni Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović, Predrag Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Tatjana Vasković Janjušević, Bojan Vasković i Blagoje Govedarica.

Lugonja, umirovljeni general, je osuđen jer je tijekom rujna 2002. godine u Beogradu krio Mladića u svom stanu i osiguravao mu namirnice kao i druge stvari potrebne za život iako je znao da se Mladić nalazi na optužnici haškog tužitelja zbog izvršenja 15 kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a za kojim je Okružni sud u Beogradu u svibnju 2002. godine izdao tjeralicu.

Apelacijski sud navodi kako smatra da je Lugonja izvršio kazneno djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela s obzirom da je i sam priznao izvršenje kaznenog djela.

Prema tom priznanju, Lugonja je Mladića u svoj stan primio na nagovor generala Zdravka Tolimira, i zadržao se 5-6 dana.

Apelacijski sud podsjeća da je odluka da primi Mladića u svoj stan bila njegov izbor, kao i da mu je bilo poznato da je u Haagu bila podignuta optužnica protiv Mladića i raspisana tjeralica.

Mladiću je, kako je rekao na suđenju, pomogao jer je bio njegov zapovjednik.
Što se tiče ostalih optuženih koji su sada oslobođeni optužbe, Apelacijski sud je našao da u konkretnom slučaju nije nastupila zastara kaznenog progona kako je to navedeno u prvostupanjskoj presudi, ali da tijekom postupka Javni tužilac nije ponudio dovoljno jasne i uvjerljive dokaze kojima bi potkrijepio svoju optužbu, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Jataci koji su krili Mladića poslije 2006. do njegovog uhićenja pet godina kasnije 26. svibnja 2011, sklopili su sporazum o priznanju krivnje s Tužiteljstvom za ratne zločine, na uvjetne kazne zatvora.
Mladić je u završnoj fazi suđenja Tribunalu.

N1

Previous articleMedina: Pogledajte veličanstveni snimak zajedničkog odlaska više stotina stotina bh. hadžinica u Poslanikovu džamiju (VIDEO)
Next articleUČESNIK U SREBRENIČKOM GENOCIDU: Ratni zločinac Miroslav Baljak tuzlanske studente podučava pravnoj etici i ljudskim pravima!
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.