APELACIONO VIJEĆE SUDA BOSNE I HERCEGOVINE: Slavko Milovanović pravosnažno oslobođen optužbi za zločine kod Srebrenice!

Apelaciono vijeće Državnog suda oslobodilo je optužbi Slavku Milovanovića da je u maju 1992. godine počinio zločin protiv čovječnosti u selu Rešagići kod Srebrenice

Milovanović je oslobođen krivnje da je, kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Skelani, 8. maja 1992. u poslijepodnevnim satima, s grupom pripadnika vojnih, paravojnih i policijskih formacija, došao u selo Rešagići te učestvovao u napadu i naredio paljenje kuća bošnjačkih civila, iz kojih su žene i djeca bili primorani izaći.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Senadin Begtašević je u kratkom obrazloženju odluke rekao da je ocjenom provedenih i prihvaćenih dokaza utvrđeno da Tužilaštvo nije van svake razumne sumnje dokazalo radnje koje su optuženom stavljene na teret.

“Analizom iskaza svjedoka izvodi se nedvosmislen zaključak da optuženi nije mogao izdati bilo kakvu naredbu pripadnicima SJB Skelani niti da je uživao bilo kakav autoritet”, naveo je Begtašević.

Svjedoci su, prema ocjeni Suda, ukazali da optuženi nije mogao izdavati naredbe i da se radilo o korektnoj osobi koja nikada ranije nije iskazivala nasilje.

Navodi svjedoka o Milovanovićevom prisustvu u Rešagićima, kako je rekao sudija Begtašević, čine niz nepouzdanosti jer su neki od njih izjavili da su čuli Slavkov glas i da ga poznaju odranije, ali sa druge strane sa njim nisu bili u stalnom kontaktu, te im Sud nije mogao pokloniti vjeru.

Nelogičnost je, prema obrazloženju Suda, da su Milovanovića vidjela samo dva svjedoka, a svi su zajedno napustili kuće Amira i Huseina Junuzagića, dok neki od njih ne pominju da je uopšte bio u Rešagićima.

„Iskazi svjedoka nemaju jaku dokaznu snagu. Brojne nelogičnosti ozbiljno dovode u pitanje prihvatljivost svjedočenja zbog čega Vijeće nije moglo prihvatiti odgovornost optuženog“ rekao je sudija Begtašević.

Prvostepenom presudom iz februara 2019. godine Milovanović je oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza, ali je Apelaciono vijeće uvažilo žalbu Tužilaštva i ukinulo tu odluku te se suđenje vodilo iznova.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe, piše BIRN.

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close