Čuvajmo Srebrenicu

ARHIV/ Kako su odbornici SDA Bratunac glasali za čovjeka koji je uhapšen zbog zločina kod Bratunca

Nakon što je portal “ZASREBRENICU.ba” pisao o sramotnom glasanju SDA odbornika za gradnju spomenika poginulim borcima takozvane RS, krenuli su napadi od istih na redakciju naših profila.

Naime, sa lažnih facebook stranica i profila upučivane su prijetnje našoj redakciji ne iznoseći niti jedan validan demant na naše pisanje.

Ovo nije prvi put da odbornici SDA u Bratuncu vrše ovakav ispad.

Naime njihovim rukama srpski odbornici su usvojili da se u opštini Bratunac slavi krsna slava te opštine.

Napominjemo da to ne bi moglo biti usvojeno jednonacionalno za šta su im trebale ruke Bošnjaka.

Ipak je to bio kompromis jer je jedan od odbornika SDA dobio ugovor o radu da bi glasao za taj prijedlog.

Ipak još nešto gore se dogodilo 2015. godine kada je ekipa okupljena oko SDA glasala da za potpredsjednika Skupštine opštine Bratunac bude izabran Miladin Jokić iz SDS-a.

Ništa ne bi bilo čudno da taj Jokić nije hapšen zbog zločina počinjeni u Bratuncu, na području Hranče i Glogove u maju 1992. godine. Za taj prijedlog je glasala i jedna odbornica SDA koja je tvrdila da joj je upravo taj Jokić odveo muža sa kućnog praga.

Izvorni članak je objavljen na portal Source.ba 2015. godine a mi ga u nastavku prenosimo u cijelosti:

„Jučer su odbornici SDA u Skupštini Opštine Bratunac (ovdje se moraju navesti imena: Jusupović Ćazim, Mehmedović Sead, Smailović Fehim, Zahirović Zaib) glasali da za potpredsjednika Skupštine bude izabran Miladin Jokić.

Jokić je prijeratni policajac koji je prije tri godine uhapšen i bio pod istragom za zločine počinjene u Glogovi i Hranči kod Bratunca u maju 1992. godine. Miroslav Deronjić ga je u svom priznanju Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju označio kao jednog od ključnih organizatora i oficira za vezu sa tzv. paravojnim jedinicama, odnosno jedinicama koje su pod zapovjedništvom srbijanske Službe državne bezbednosti stigle u Bratunac.

Pripadnici tih jedinica su u tom periodu, između ostalih, počinili najteže zločine u fiskulturnoj sali osnovne škole ‘Vuk Karadžić’, današnje ‘Branko Radićević’. Mi koji smo to ljeto bili u Bratuncu se sjećamo Jokića koji je u društvu ‘Arkanovaca’ išao od sela do sela. Kada je uhapšen prije tri godine, Hiba Ramić – a za ovu priču nije nevažno da je ona članica Izvršnog odbora SDA Bratunac – rekla je da je u Jokić u smrt odveo njenog muža Adema Ramića.

‘Jokić je na moju kapiju doveo tri nepoznate osobe koje nisu znale gdje su Ramići i od tada, 3. maja, Adem je odveden još zajedno s osam momaka i svojim bratom’, rekla je ona tada za FTV.

Za tog i takvog Jokića jučer su glasali odbornici SDA. I nije im prvi put: ovo glasanje je u najboljoj tradiciji izbora Velibora Ostojića za predsjednika Parlamentarne komisije za ljudska prava u prvom poslijeratnom sazivu Parlamentarne skupštine BiH“.

(Nedim Pobrić / Source.ba)

Loading..