Asim Subašić – Zarađeni novac u inostranstvu ulaže u svoje povratničko mjesto

Ljubav prema domovini, rodnom mjestu, djedovini ne može se kupiti nikakvim novcem. Godinama sam nakon rata, u kojem sam srcem branio svoju domovinu, otišao u svijet i gdje god sam bio uvijek sam mislio na svoje rodno mjesto i dan kada ću se konačno vratiti, te prodisati ponovo punim plućima – uvodne su riječi Asima Subašića, rodom sa Kučić Kule, zaselak Tahići – Subašići.

 

 

Naime, ovih dana, uprkos lošim vremenskim prilikama u bošnjakom naselju Tahići kod Zvornika radi se punim intezitetom. U toku su radovi na izgradnji privremene štale, gdje je Asim planirao, dok ne izgradi uskoro štalu od čvrstog materijala (zidanu) smjestiti oko stotinjak ovaca.

Asim je nakon provedenog rata u snagama ARBiH, otišao u svijet, a trenutno je na privremenom radu u Švedskoj. I danas dani tu radi, a sve ono što zaradi ulaže u svoju Bosnu, u svoj rodni kraj.

Nakon što su se konačno stvorili pravi uslovi za povratak, sa svojom braćom (Hamed, Mirsad, Samir) vratili smo se u svoje Tahiće – Subašiće. Od svojih sredstava odmah smo započeli obnovu svojih kuća, danas ih hvala Bogu imamo sve četvorica, gdje budemo sa svojim porodicama. Nakon toga, odlučio sam da u svom kraju započnem kakav biznis, da i sebi naravno pomognem, ali i mojim komšijama, povratnicima da zaposlim kroz razne poslove sve one koji su željeli i žele da rade. Odmah sam kupio preko 15 dunuma zemlje, sve ogradio a ovih dana kupio sam i oko stotinjak ovaca, koje ću odmah smjestiti u ovaj privremeni objekat kojeg smo upravo započeli – riječi su Asima Subašića.

Nastavljajući dalju priču on nas upoznaje da trenutno sa braćom i komšijama gradi privremenu štalu, 6×25 metara gdje će za početak smjestiti navedeni stočni fond, a pored iste u planu je u skorije vrijeme graditi od čvstog (zidanu) materijala štalu, i to dimenzija 15×25 metara, gdje će proširiti stočni fond i sa tovljenim bikovima. Ova trenutna drvena štala biće pretvorena u objekat gdje ću smjestiti balirano sijeno i ostale potrepštine. Na istoj toj, slobodno možemo reći farmi zaposlit će i nekoliko momaka, povratnika, i nadam se tako pomoći i sebi, a time i svome rodnom mjestu.

Iskreno da vam kažem, nadam se da će mi ovaj projekat pomoći i drugi, a prvenstveno mislim na naše predstavnike vlasti, jer ovo nije više samo lokalni projekat, nego ovo prevazilazi te okvire.

Pored farme, u planu sam ako Bog da, graditi i još jednu kuću za svoju djecu, jer moja djeca vole ovo mjesto kao i ja, i ovdje su najsretnija – završne su riječi našeg današnjeg domaćina Subašića.

Pored Asima, i njegova braća su veoma uspješni ljudi, koji žive od svog rada.

Mirsad Subašić, o kojem smo ranije pisali uspješan je trgovac, a vlasnik je radnje polovne robe u mjestu Đile kod Karakaja.

Također, Samir Subašić, najmlađi, na glasu je kao odličan majstor, a pored toga privatni vlasnik je taxi firme u Tuzli. Muhamed (Hamed), vrsni je majstor za sve vrste građevinskih poslova, gdje ima pozive za posao kako u Bosni tako i dijaspori.

Asimu, Subašićima, kao i svima koji bilo gdje u svom rodnom kraju, a ako su u mogućnosti pokreću ovakve i slične projekte, želimo puno sreće i da što prije dođu do svojih zacrtanih ciljeva.

 

 

(Izvor: kucic-kula.com)

Komentari su zatvoreni