Austrijski investitor otvara mljekaru u Srebrenici?

U ponedjeljak je u Srebenici boravio austrijski ambasador u BiH Martin Pamer, koji je prilikom posjete najavio da će ubuduće povezivati investitore iz Austrije sa Srebrenicom. Danas, dva dana nakon posjete, prvi zainteresovani investitor stigao je u Srebrenicu.

 

 

Austrijski investitori zainteresovani su za ulaganje i unapređenje pet segmenata tržišne proizvodnje u Srebrenici.

„Od ekonomskih projekata imamo u planu mljekaru, mesaru, drvnu industriju, banju Guber i energetsku efikasnost, odnosno solarne panele. To je pet tržišta gdje smo identifikovali da postoje potencijali u Srebrenici“, izjavio je Alexander Petritz iz Instituta za planski razvoj Austrije.

Najviše interesa trenutno ima za otvaranje mljekare u Srebrenici.

„Vidimo veliki potencijal u ovoj regiji i sa ovim mlječnim produktima i sa lokalnom radnom snagom stvorili bismo mnogo radnih mjesta, a u nekom budućem vremenu ti produkti bi išli na tržište EU“, rekao je Helmut Unterweger, predstavnik firme “Vidasus” iz Beča.

Za sve će trebati i pomoć lokalne zajednice, pa je načelnik obećao da će opština doprinijeti da bi sve bilo spremno za otvaranje mljekare.

„Ono što mi moramo da odradimo za njih jeste da pripremimo ljude za jednu takvu proizvodnju, jedan takav proizvod, dakle, širok imaćemo spektar proizvoda od mlijeka, i mislim da ćemo napraviti dobru priču sa investitorom koji je danas tu“, izjavio je načelnik opštine Mladen Grujičić.

Investitori su obišli i banju Guber, upoznali se sa njenim potencijalima, a plan je da se upravo u Austriji pronađe investitor za pokretanje rada banje. Naime, postoje austrijske firme koje su zainteresovane za ponovno pokretanje srebreničkog bisera.

 

 

UPS Media

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.
Close
Close