Bajram u Srebrenici: Ovdje se sve dijeli sa 8372 šehida…

Piše: Ćamil DURAKOVIĆ

 

 

Bajram u Srebrenici … Rana je zora, a već se čuju dječiji glasovi, čuju se komšije kako dozivaju jedni druge i selam nazivaju, onako srčano, i iz sveg glasa. Osjeti se radost, ali i prizvuk tuge u njihovim glasovima. Bajram je, dani radosti i okupljanja porodica.

U Srebrenici se osjeti radost, ali ujedno i tuga. Ovdje se sve dijeli sa 8372 šehida koji svjedoče o počinjenom genocidu. Sad, kada pogledam na one nišane koji ispod sebe kriju našu braću, sestre, očeve, muževe i sve one koji su danas, na ovaj dan, na dan radosti mogli biti s nama, obuzima me neopisiv osjećaj. Nešto između jeze i zahvalnosti. Jeza se prožima cijelim tijelom od samog pogleda na njih 8372, a zahvalnost prema njima, koji su dali živote svoje, da bi danas mi bajramovali na mjestu, gdje nas je nekad bilo 28 000, a sada nas je 3 500.

Bajramujemo, i svako na svoj način se raduje i tuguje. Svako na svoj način miris Bajrama osjeti, ali smo tu, na svome ognjištu. Trinaest godina sam u Srebrenici, i svaki bajram mi je kao onaj 1995.g kada su obmanuli nas i rekli kako je rat završen, rekoše da nastupa “mirno doba”.

Danas, to isto “mirno doba” vlada našim srcima, u njima padaju granate bola i prave velike praznine, koje se nikad ne mogu popuniti. Napadnuti, rastjerani, ubijeni, za cijeli život osakaćeni, počinjemo svaki dan iznova život u našoj Srebrenici. Posustajemo, u silnim borbama svaki dan, ali nikad ne odustajemo!

Miris Bajrama u amanet nam ostaviše naši heroji, pa ga mi širimo onako kako bi oni voljeli, sjećanjem na njih, i ostankom na mjestu za koje oni život dadoše. Sve dok nas bude imalo, do zadnjeg Bošnjaka, bajramski miris, protkan zahvalnošću i tugom će da se širi prostorom u kojem oni život izgubiše. Sjetite se u dovama

naših šehida, naših heroja.

(Index.ba)

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close