Bajrović otkriva šta će se desiti: Ako blokiraju izbore…

Rok za donošenje odluke o finansiranju izbora je prošao. Odluka još nije donesena.

Malo je opcija, a još manje je vremena. Pogotovo nakon današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je odbijen prijedlog Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda kojim se traži osiguravanje novca za održavanje Općih izbora.

Protiv ovog prijedloga su glasali delegati iz HDZ-a i SNSD-a.

Reuf Bajrović, potpredsjednik Alijanse SAD-Evropa i saradnik Instituta za istraživanje vanjske politike, prokomentarisao je ovu situaciju u kojoj se blokira ne samo finansiranje izbora, već i njihovo održavanje.

– Ako blokiraju izbore nikad ih više neće biti, napisao je Reuf Bajrović na svom Twitter profilu.

Podsjećamo, na prošlosedmičnoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara o odluci za finansiranje izbora nije ni raspravljano jer ni sami dnevni red nije usvojen. Podršku predloženom dnevnom radu dali su ministri iz DF-a, SDA i SNSD-a, ali on ipak nije usvojen zbog nedovoljne podrške.

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda PS BiH je predložio zaključak prema kojem bi Dom naroda naložio Vijeću ministara i resornom ministru Vjekoslavu Bevandi da u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, na prijedlog Centralne izborne komisije, donesu Odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava.

Za usvajanje zaključka glasalo je šest delegata, protiv je bilo njih osam, dok je jedan delegat u Domu naroda Parlamenta BiH bio suzdržan.

(Oslobodjenje)

Komentari su zatvoreni