BAKIR IZETBEGOVIĆ NA RTRS-u O FORMIRANJU VIJEĆA MINISTARA: “Kad Dodik prihvati da ova zemlja ima Ustav i vladavinu zakona, idemo sa SNSD-om”

Lider SDA tvrdi da ANP nije uslov za formiranje Savjeta ministara, jer on predstavlja, kako je rekao, vladavinu zakona i poštovanje ustavno-pravnog sistema u BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je večeras da BiH neće ući u NATO ako to ne žele Srbi i Republika Srpska.

– U ovoj zemlji niko nikom više ništa neće nametati. Kada su u pitanju Srbi i Republika Srpska, ako neće u NATO – neće se ići u NATO – rekao je Izetbegović u političkom magazinu “Pečat” na RTRS.

Medutim, on naglašava da Godišnji nacionalni program za NATO mora biti poslat u Brisel, jer to predstavlja sprovođenje ranije usvojenih odluka.

– Ranije usvojeni zakoni i odluke moraju biti ispoštovani i to sam s liderom HDZ-a Draganom Čovićem i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom potpisao 5. avgusta.

Što se nas tiče, to može biti minimalni aspekt, redukovani ANP u kojem akcenat može biti potpuno stavljen na civilni dio, a možemo koordinisati tempo sa Srbijom i, na kraju krajeva, prihvatiti ono što je krucijalno važno za Srbe – da nema članstva u NATO bez novog konsenzusa i dogovora, ali se zakoni ove zemlje moraju poštovati – istakao je Izetbegović.

Lider SDA tvrdi da ANP nije uslov za formiranje Savjeta ministara, jer on predstavlja, kako je rekao, vladavinu zakona i poštovanje ustavno-pravnog sistema u BiH.

Izetbegović tvrdi da SNSD blokira formiranje vlasti, jer ne prihvata nešto što je ranije usaglašeno i time ne poštuje strateški interes i ustavno-pravni konstrukt BiH. Navodi da SDA insistira na kompromisu, koji je, prema njegovim riječima, blizu.

– Moramo prihvatiti ANP, koji znači poštovanje ranijih zakona, a pitanje je do koje mjere će biti redukovan. Takođe, moramo prihvatiti da nema članstva u NATO bez novog dogovora. To je sasvim dovoljno da izađemo iz ove situacije, pa ćemo se dogovarati dalje. Ja ne znam šta će biti za 10 godina – istakao je Izetbegović.

On je poručio i da Savjet ministara neće biti formiran bez izbornih pobjednika iz Republike Srpske i odbacio mogućnost formiranja vlasti na nivou BiH sa opozicionim strankama u RS, SDS i PDP.

– Kad prihvate da ova zemlja ima Ustav i vladavinu zakona, idemo sa SNSD-om. Čekamo ih – rekao je on.

(SB)

ČITAJTE JOŠ:

loading...

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close