Home Novosti BiH Bakir Izetbegović: Srebrenica će ostati zauvijek teritorij BiH

Bakir Izetbegović: Srebrenica će ostati zauvijek teritorij BiH

Bakir Izetbegović

Što se tiče odnosa Bosne i Hercegovine prema Kosovu, Izetbegović je kazao da je predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović “mimo dogovora unutar tročlanog Predsjedništva, ponudio obavezu da Bosna i Hercegovina u cijelosti prati stavove Srbije”.

 

 

“Spreman sam na dijalog i saradnju s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali to ne znači da sam spreman dati bilo koji ustupak koji je štetan za interese Bosne i Hercegovine”, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

On je u intervjuu za list Danas iz Srbije naveo da su nedavni razgovori čelnika dvije države u Beogradu bili smireni, ali i da je Vučić bio razočaran njegovim stavom o pitanju razgraničenja jer Izetbegović to pitanje želi riješiti “na način da obje države ostvare svoje suverene interese i prava”.

“Moj prijedlog je bio da odmah potpišemo Ugovor o državnoj granici kojim se postojeća granica između dviju država potvrđuje i demarkira na mapama koje bi bile sastavni dio tog ugovora, jer to je granica koja je međunarodno priznata i neupitna”, istakao je član bh. Predsjedništva.

“Otvorena pitanja duž državne granice mogu se dogovorno riješiti bez ikakve razmjene teritorije, na principima prekogranične saradnje, koristeći posebne mehanizme i režime koji bi vladali u pograničnim područjima od posebnog interesa za obje države, a koji su dobro poznati u međunarodnoj praksi i uspješno se primjenjuju u Evropskoj uniji.”

Što se tiče odnosa Bosne i Hercegovine prema Kosovu, Izetbegović je kazao da je predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović “mimo dogovora unutar tročlanog Predsjedništva, ponudio obavezu da Bosna i Hercegovina u cijelosti prati stavove Srbije”.

“Ja sam se tome suprotstavio i na sastanku delegacija, a zatim i na konferenciji za novinare”, dodaje on.

“Prepustiti imovinu i vodne resurse bez naknade, prepustiti suverenitet nad vanjskom politikom, pa i u najmanjem obimu – sve bi to bilo na štetu i suprotno interesima Bosne i Hercegovine.”

Upitan smatra li, iako većina u međunarodnoj zajednici smatra da Vučić drži predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika pod kontrolom, ima li Vučić ipak planove da utječe na raspad Bosne i Hercegovine, Izetbegović je rekao da je siguran da predsjednik Srbije “ne kani učestvovati u bilo kakvoj destabilizaciji prilika u regionu”.

“Ponovni napad na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine je preopasna stvar i kreirao bi vir koji može progutati svakoga. Vučić će voditi politiku pomirenja, izgovarati riječi radi kojih će dobivati pohvale, a ulogu onih koji slabe pozicije oponenata, koji izgovaraju ružne i nedolične riječi, nosit će pojedini mediji i političari nižeg ranga, poput Vulina ili Dodika”, navodi sagovornik lista Danas.

Izetbegović je bio upitan i o ranijoj izjavi da je spreman i na vojnu reakciju u slučaju da se RS pokuša otcijepiti.

“Rekao sam da sam spreman svim sredstvima braniti teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. To je moje pravo i moja ustavna i zakonska obaveza. Svi treba da se pomire s tim da neće biti otcjepljenja bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine i da će Srebrenica, Tomašica, sva ona silna mjesta pokolja nad nevinim žrtvama udruženih zločinačkih poduhvata koje su predvodili Milošević, Karadžić i Mladić ostati zauvijek teritorij Bosne i Hercegovine”, naveo je i dodao da se želje i težnje, “‘snovi’, kako to kaže Dodik”, neće ugasiti u dobrom dijelu srpskog korpusa, ali će biti prevladane kroz proces sazrijevanja i prihvatanja realnosti.

“Ne može se srušiti Dejtonski mirovni sporazum, a da se ne sruši mir, nijedan narod u Bosni i Hercegovini nema pravo uzeti sebi teritorij koji pripada svima, ali može se ići dalje u ekonomski nazadak i izolaciju, u siromaštvo koje će djelovati otrežnjujuće.”

Izetbegović je govorio i o stavovima nekih diplomata koji smatraju da treba prekrojiti balkanske granice kako bi se riješilo pitanje sjevera Kosova, Republike Srpske, te istakao da nema nikakvih preduvjeta za otcjepljenje RS-a.

“Ne znam hoće li i mogu li se Srbija i Kosovo dogovoriti o takvoj promjeni granica. Što se tiče entiteta RS, on se ne može upoređivati sa Kosovom. Nije nad Srbima u Bosni i Hercegovini izvršena agresija, nisu oni bili izloženi genocidu, dapače, njihove komšije Hrvati i Bošnjaci su nasilno i zločinima uklonjeni sa dijelova teritorije Bosne i Hercegovine kako bi se kreirala etnički čista srpska teritorija. Čak su i Srbi Sarajeva bili žrtve nasilnog etničkog čišćenja od strane vlastite vojske.”

“Nema pravnih, historijskih i moralnih preduslova za otcjepljenje entiteta RS. Preostaje da se eventualno nasiljem i vojno pokuša dovršiti ono što nije uspjelo Karadžiću i Mladiću. Ne bih nikome preporučio da se u takvu nepravdu i avanturu zaista i upusti. Uostalom, sudbina i kraj Karadžića i Mladića se odvija pred našim očima”, kaže član bh. Predsjedništva.

(AlJazeera/SB/ZASREBRENICU.ba)

Previous articleNAPADNUTA BH AMBASADA U ŠVICARSKOJ: PODRŠKA ZLOČINCIMA NE PRESTAJE!
Next articlePogledajte kako su ubijani Bošnjaci koji su se vračali na svoja prijeratna ognjišta
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.