Bakira Hasečić dobitnica počasnog priznanja Glasgow Univerziteta: Oslobodite se stida i borite se za istinu i pravdu!

0

Bakiri Hasečić, aktivistkinji koja zastupa žrtve silovanja tokom rata u Bosni, 3. jula bit će uručeno počasno priznanje Glasgow Caledonian Univerziteta zbog izvanrednog doprinosa u borbi za ljudska prava i pravde za žene u Bosni.

 

 

Hasečić je 2003. godine osnovala Udruženje “Žena- žrtava rata” kako bi prikupila dokaze protiv ratnih zločinaca koji su se krili u Bosni. Bakira je i sama bila žrtva silovanja kada je njena porodica napadnuta u rodnom gradu Višegradu, a procjenjuje se da je od 1992. do 1995. godine silovano oko 50.000 žena.

Njena organizacija sada pruža pravnu i finansijsku podršku žrtvama silovanja i bori se da odgovorne osobe budu kažnjene.

Hasečić u izjavi za Index.ba kaže da je zahvalna na priznanju koje će joj biti dodijeljeno, ali da to nije priznanje samo za nju, već i za sve žene u BiH, za sve preživjele žrtve genocida i seksualnog zlostavljanja.

-Dugo smo se i snažno borile kako bi se naši glasovi čuli i čast koja mi je ukazana šalje snažnu poruku svijetu da mi nećemo šutjeti i da bez obzira na to odakle ste, zajedno se možemo boriti za bolji svijet. Ja sam prošla kroz nezamislive stvari tokom rata u Bosni i Hercegovini, ali je ta bol i patnja meni dala odlučnost da se borim za pravdu i ja sam 2003. godine osnovala Asocijaciju “Žena žrtva rata” kako bih pomogla svim onim ženama i muškarcima koji su bili žrtve seksualnog nasilja tokom rata. Ali ja nisam sama.

Širom svijeta, upravo sada, žene različitog porijekla, kultura, religija i nacionalnosti se bore da učine ovaj svijet boljim i sigurnijim mjestom, bore se da se prekine šutnja o seksualnom zlostavljanju. U Bosni, kao i širom svijeta, silovanje je korišteno kao oružje u ratu kako bi ljudi napustili svoje domove i kako bi živjeli u strahu od silovanja i stigme koju ono nosi.

Nadam da ću poslati poruku svim ženama koje su bile žrtve seksualnog nasilja, mučenja i silovanja, da se oslobode stigme i stida da se bore za pravdu i svjedoče o onom šta su proživjele, kaže Hasečić.

 

 

(E.L. Index.ba)

Odgovori