Bakira Hasečić: Hoće li se Šešelju dozvoliti i da vodi kampanju u BiH?!

0

Predsjednica Udruženja „Žena-žrtva rata“ Bakira Hasečić uznemirena je i šokirana odlukom četiri člana Centralne izborne komisije (CIK) BiH da ovjere Srpsku radikalnu stranku Vojislav Šešelj kao ravnopravnog učesnika oktobarskih izbora u BiH.

 

 

Irena Hadžiabdić, Vlado Rogić, Branko Petrić i Novak Božičković odlučili su da odluka o učešću Šešeljeve stranke nije provociranje žrtava. Oni su saopćili da su se rukovodili „odlukom Apelacionog odjela Suda BiH“, koji nije u obzir uzimao pravnu činjenicu, a to je da postoji pravosnažna haška presuda.

Bakiru Hasečić ova je vijest zatekla u Višegradu, u kojem je doživjela i preživjela najveća poniženja, maltretirana kao žrtva rata, u gradu u čijoj se okolici traže kosti nestalih Bošnjaka.

Ne razumije da je odobreno da stranka koja nosi ime po ratnom zločincu ima pravo da se natječe na izborima.

– To bi, recimo, da živimo u Njemačkoj, bilo isto kao da biste dopustili da se na izborima nađe i stranka koja se zove po Adolfu Hitleru – direktna je i otvorena Hasečić.

Dodaje da preživjele žrtve znaju ko je Šešelj, ko su bili pripadnici njegove ideologije te da su šešeljevce dobro osjetile na svojoj koži.

Pita zato hoće li se Šešelju odobriti i da u Bosni i Hercegovini vodi izbornu kampanju.

– Ništa se kod njega nije promijenilo od devedesetih do danas, ista mržnja, ista retorika, isti odnos prema nesrpskom stanovništvu. To kao da četiri člana CIK-a ne znaju. Znaju, a zatvaraju oči – kaže Hasečić.

Bakira Hasečić kaže da je čitala odluku Suda BiH na osnovu koje je dio CIK-a i odobrio učešće stranke Vojislava Šešelja na bh. izborima.

– Nažalost, teško mi je ovo reći, ali politika je ovdje, to je bar jasno, utjecala na sudsku odluku. Teška srca to govorim, ali tako je. Ako za njih ništa ne znači pravosnažna haška presuda, onda se ne treba iznenaditi da Šešelj dođe u BiH, održi predizborni skup, da kao i devedesetih godina koristi ratnohuškački i govor mržnje, a da CIK i na to zatvori oči – kaže Hasečić.

 

 

(Avaz.ba)

Odgovori