Bećirović o Dodikovoj posjeti Briselu: “Nema on nikakav kredibilitet, pa to je političar koji je na Crnoj listi SDA-a”

0

Posjetu Milorada Dodika Briselu i predavanje Upitnika Evropskoj komisiji direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović nazvao je vrhuncem političkog cinizma.

Bećirović je posjetio da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik protivnik ulaska Bosne i Hercegovine u NATO, a siguran je, kako je istakao, da je Dodik protivnik i ulaska BiH i u Evropsku uniju.

“To potvrđuje i nedavna izjava Nebojše Radmanovića /potpredsjednik SNSD-a/, koji je rekao da je i pitanje ulaska Bosne i Hercegovine u EU također otvoreno pitanje, što u prevodu znači da su protiv ulaska u Evropsku uniju”, smatra Bećirović, podsjećajući da način vladavine Milorada Dodika funkcioniše na mreži tajkuna, što je u suprotnostima sa načelima Evropske unije.

“Njemu treba Evropska unija samo ukoliko može dobiti kakva sredstva koja bi zloupotrijebio”, rekao je Bećirović.

Direktor IFIMES-a ocjenjuje da sama predaja dodatnih odgovora na upitnik Evropske komisije ne znači ništa posebno, te da je i Bosna i Hercegovina i dalje miljama udaljena od Evropske unije.

“To je prvi korak na putu od hiljadu milja”, rekao je Bećirović prenosi “Patria“, dodajući da Dodik nema nikakav kredibilitet u Briselu, podsjećaju da je Dodik i na Crnoj listi SAD-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas boravi u radnoj posjeti institucijama Evropske unije gdje će uručiti odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije komesaru Johannesu Hahnu.

Dodik će obaviti sastanak i sa potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

Po završetku susreta predviđeno je uručenje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

(Freshpress.info)

Odgovori