BEĆIROVIĆ ŽESTOKO OPLEO PO SLUŽBENOM ZAGREBU: „Potrebna je hitna reakcija svih INSTITUCIJA BiH, pozivam Valentina Inzka da…“!

0

Povodom posljednjih informacija da su u Republici Hrvatskoj službene institucije ove države stavljene u funkciju falsifikovanja podataka o glasačima u Bosni i Hercegovini u korist političkog subjekta HDZ BiH, Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH, pozvao je nadležne organe Bosne i Hercegovine na hitnu reakciju

Očito je da Republika Hrvatska opet postaje država desničarskog HDZ-a Hrvatske, a ne njenih građana, kao što je to bio slučaj i krajem prošlog stoljeća. Međutim, to ne amnestira ovu članicu EU od stalnog, agresivnog miješanja u unutrašnja pitanja države Bosne i Hercegovine. Sada se to ogleda i kroz pokušaje neposrednog, sistemskog uticanja na rezultate izbora u Bosni i Hercegovini. Pozivam Ministarstvo vanjskih poslova BiH da hitno reagira na posljednja saznanja o stavljanju državnog poštanskog sistema Republike Hrvatske, a vjerovatno i obavještajnih struktura ove zemlje, u funkciju HDZ-a BiH i zloupotrebe i falsifikovanja podataka o glasačima.“

„Potrebna je hitna reakcija Ministarstva vanjskih poslova BiH, Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH upućivanjem protestne note Republici Hrvatskoj. O činu očitog intervenisanja u unutrašnja pitanja naše države nužno je hitno obavijestiti Evropski parlament i Evropsku komisiju, kao i sve relevantne institucije EU. Od domaćih i međunarodnih pravosudnih institucija očekujem istragu i sankcioniranje zasad identifikovanih aktera prevare iz Hrvatske. CIK BiH i OHR moraju odmah reagovati i suspendovati iz izbornog procesa sve pojedince i subjekte za koje postoje opravdana sumnja i dokazi da su učestvovali u ovom nezakonitom djelu,“ dodao je Bećirović.

„Ovo je nažalost tek posljednji u nizu napada institucija Hrvatske na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i pokušaj njegovog podrivanja. Podsjećam da je prilikom zadnjeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini Hrvatska putem svog Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske objavljivala uputstva građanima Bosne i Hercegovine kako se trebaju izjašnjavati. Čak i danas se na stranicama ove institucije nalaze tekstovi koji potiču i pravdaju segregaciju i diskriminaciju u obrazovanju u Bosni i Hercegovini, čije ukidanje je naloženo sudskim presudama.

Pozivam ambasadore država EU i Valentina Inzka da se i sami angažuju i o postupcima Republike Hrvatske obavijeste sve relevantne institucije EU. EU od Hrvatske mora zahtijevati poštivanje međunarodnog pravnog poretka ili je sankcionirati zbog kršenja pravnih normi EU,“ zaključio je Bećirović.

(SB)

Odgovori