Home Novosti BiH Begija Smajić vratila se u Potočare gdje radi i odgaja svoje sinove

Begija Smajić vratila se u Potočare gdje radi i odgaja svoje sinove

Bijeli nišani u Memorijalnom centru u Potočarima svjedoci su su ratnih dešavanja na području općine Srebrenice. Posjetioci Memorijalnom centru svjedoci su da se trudimo nikada ne zaboraviti ratna dešavanja i njegove posljedice. A povratnici u Potočare svejdoci su da život u Potočarima nije ubijen. Svjedoci su oni koji su morali otići sa svoje zemlje, koji su protjerani iz svoje kuće, kada su stekli minimalne uslove vratili su se da nastave tamo gdje su stali.

 

 

Od onih koji žele nastaviti život u Potočarima jeste i nastavnica matematike i fizike Begija Smajić, koja svoje sinove odgaja u mjestu koje treba biti opomena cijelom čovječanstvu da nikada ne smije dozvoliti d se slično ponovi.

Begija je rođena u selu Grujčići. Od u prvoj godini rata odnosno od 1992-1993 godine njena porodica i komšije boravili su u rodnom selu, nakon što je agresor isto zauzeo, preselili su se u Srebrenicu. Nakon pada Srebrenice, 1995 prešli su u Tuzli. Nakon toga živjela je u Kalesiji

Trenutno, Begija predaje fiziku i matematiku u PŠ Potočari i Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici a i odbornica je u Skupštini Opštine Srebrenica.

Naša sagovornica ističe da je jako ponosna što živi u Potočarima

“Život u Potočarima za mene lično je dobar. Nastojim da pronađem način kako da poboljšam život, ne samo moje porodice nego i svim građanima opštine Srebrenica. Da dam svoj lični doprinos životu svakog čovjeka na ovim prostorima. Mislim, samo ako se dobro organiziramo lijepo možemo da živimo.“- kaže Begija Smajić za NEON Televiziju

Razmjere genocida u Srebrenici ogledaju se i u broju učenika, nastavnica fizike i matematike kaže da je prije rata u školi u Potočarima bilo preko 800 učenika danas ih je oko 130. Postoje i škole gdje je također, prije rata bilo preko 800 učenika a danas ih je samo 7.

Za vrijeme ramazana vjernici u Potočarima teraviju klanjaju pod musalom u Memorijalnom centru. Kao što kaže jedna majka iz Srebrenice želimo da budemo sa našim šehidima, i te najljepše ramazanske noći provedemo u blizini njihovih mezara.

Priču Begije Smajić pogledajte u ramazanskom programu NEON Televizije

 

 

(Ntv.ba)

Previous articleSREBRENICA: Ahmetović i Čivić s povratnicima razgovarali o problemu koji im je donio Nacionalni park Drina
Next article“Ono što sam vidio tokom rata u Bosni, neuporedivo je s bilo čim”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.