Čuvajmo Srebrenicu

Benadi Hasić imao je samo 5. godina i preživio je Genocid u Srebrenici !!

0

Benadi Hasic mladić koji je 1995. kao 5-godišnji dječak preživio genocid u Srebrenici, dvije decenije kasnije sa nekoliko njegovih vršnjak vratio se u Srebrenicu. Sa još nekoliko dječaka koji su preživjeli, s ciljem da se genocid nikada ne zaboravi.

 

 

Srebrenica 1995. godine. Mjesto Potočari. Nekadašnji kompleks tvornice akumulator u tim ljetnim danima – pretvorio se u najveći logor na prostoru BiH. Hiljade ljudi, nesretnih sudbina, na jednom mjestu, sa samo jednom nadom i željom – preživjeti život koji im se pretvorio u pravi pakao.

Umjesto na igralištima i školama – na ovom mjestu završilo je i nekoliko hiljada djece. Među njima i tada 5-godišnji Benadi Hasic .

I povratak u prošlost. Svaki dolazak u Potočare, ponovno otvaraju stare rane i traume koje su obilježile život ovog čovjeka. Tada 5-godišnjeg djeteta.

“Bila je to strašna noć koje ću se sjećati cijelog života. Noć puna straha, ružnih scena. Dolazili su srpski vojnici u UN uniformama, stvorila se panika, jauci djece, žena”.

“Mi smo povezeni za Tuzlu, ali smo završili u mjesto Tinja i tu smo istovareni. Oni koji su sposobni bili – sišli su, a ja i još jedan čovjek smo ostali na kamionu”

 

 

(evropa-balkan.com)

Odgovori