Bidi Teskeredžić iz Srebrenice uginula jedina krava: Bojim se da ću sada biti više gladna nego sita

0

Bidi Teskeredžić iz Pećišta kod Srebrenice uginula je jedina krava koju je imala. Suznih očiju kaže: Bojim se da ću sada više biti gladna nego sita. Osim stare krave, Bida nije imala druge vrijednosti, piše Patria.

 

Ova 63-godišnja žena je povratnica u Srebrenicu. Živi sama. Nije se udavala, pa nema ni potomke, a skoro svi članovi njene uže familije su ubijeni tokom genocida u Srebrenici 1995. godine.

Poslije godina izbjeglištva Bida se vratila u Pećišta, zajedno sa nekoliko drugih povratnika. Tu sada živi bez penzije. Nekim nepravednim zakonom nedavno je izgubila i pravo na zdravstveno osiguranje. Bida je živjela od stare krave. Dio mlijeka je zadržavala za sebe, a dio prodavala kako bi kupila namirnice za kuću i lijekove. Nije to bio neki život, ali ona je, kaže, bila zadovoljna. Nažalost, njena krava bila je prestara.

 

Vlasti u bh. entitetu Republika Srpska nemaju programe kojima bi pomogli povratnicima Bošnjacima, kao ni Hrvatima iako veliki broj povratnika živi na rubu siromaštva. Bida se ne može uzdati ni u pomoć vlasti iz Federacije BiH. Iako se predstavljaju kao jedini legitimni predstavnici Bošnjaka i Hrvata SDA i HDZ još nisu izradili kvalitetan sistem koji bi bio od pomoći povratnicima u entitet Republika Srpska. Najčešće ih se koristi u predizbornim kampanjama, i u nekoj uopćenoj priči. Malo ko se bavi pojedinačnim slučajevima.

Svi koji žele pomoć Bidi Teskeredžić da kupi novu kravu mogu se javiti u Udruženje građana “Svjetlo” na broj telefona 062 798 102, Plandišta br. 2, Ilidža.

Pomoć možete uplatiti i na:
UNION BANKA DD Sarajevo
Račun: 1020500000066540
IBAN: BA391020500000066540
Swift: UBKSBA22a
Sa naznakom na Bidu Teskeredžić

 

Saff.ba

Odgovori