Čuvajmo Srebrenicu

BIT ĆE DA DODIK SLABO ČUJE: “Načelo njemačke vanjske politike prema Zapadnom Balkanu je da ne dira granice”

“Uvijek je bilo načelo njemačke vanjske politike prema Zapadnom Balkanu da ne dira granice.”

Neslužbena diplomatska nota Evropske unije koju je Reuters vidio o prekrajanju granica po etničkim linijama na Zapadnom Balkanu, “nije ništa drugo do vruć vjetar”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, prenosi N1.

“Njemačka nije uključena u bilo kakve ‘non-papere’, a glasine u tom smislu su ‘lažne vijesti'”, rekao je Maas novinarima tokom zajedničke konferencije za novinare sa svojim sjevernomakedonskim kolegom.

Dokument je prvi put procurio u slovenske medije i pripisan je slovenskom premijeru Janezu Janši, koji ga je, navodno, poslao predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu kao prijedlog o postupanju s regijom nakon što Slovenija u julu preuzme rotirajuće mjesto predsjedavajućeg EU.

Ali, Janša je porekao da je poslao dokument i optužio “lažne medije” da pokušavaju naštetiti naporima Slovenije da pomogne integraciji država Zapadnog Balkana u bogati blok.

“Ovi ‘non-paper’ su ništa drugo do vrući zrak i niko se ne bi trebao intenzivno baviti njima. Također, nema njemačke umiješanosti u bilo kakve non-papere. Ako postoje glasine o tome, to su lažne vijesti. Uvijek je bilo načelo njemačke vanjske politike prema zapadnom Balkanu da ne dira granice. Vjerujemo da bi svako prekrajanje granica, bez obzira gdje, utjecalo na cijelu regiju, sa štetnim posljedicama na svim nivoima. Mi to ne želimo.

Odbacili smo ga u potpunosti u prošlosti i odbacujemo sada i u potpunosti ćemo ga odbiti u budućnosti. Želio bih još jednom vrlo jasno reći da je Njemačka vrlo ozbiljna u pogledu perspektive EU za zemlje regije, a to se posebno odnosi na Sjevernu Makedoniju, koja je odavno ispunila pretpostavke za pregovore o pristupanju”, rekao je Maas.

Komentari su zatvoreni