Bivši logoraš za N1: Urezali su mi krst na čelu

0

Nekoliko desetina predstavnika logoraša iz Žepča, Zavidovića, Zvornika, Bratunca i Srebrenice okupili su se u Memorijalnom centru u Potočarima na mjestu gdje je 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima, gdje je ubijeno više od 8.000 osoba. Okupili su se na današnji dan povodom presude vođi srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju.

 

 

Zanimljiv je, kako je istakao reporter N1 Vlado Marić, dolazak bivših logoraša iz Zvornika, jednog od mjesta koje se nalazi u optužnici u slučaju Šešelj.

Zvorničanin Amir Efendić, koji je proveo 13 mjeseci u logoru, kazao je za N1 da očekuje osuđujuću presudu za Vojislava Šešelja. Efendić je istakao kako se sjeća Šešeljevih govora u Malom Zvorniku iz 1991. kada je navodno “huškao protiv Bošnjaka”.

“Prije početka rata je držao govore nakon kojih je bilo fizičkih napadanja. Odveden sam zajedno sa svojom porodicom, rodbinom i prijateljima da bi se u naše posjed smjestili neki drugi. Onda sam odveden u logor gdje sam preživio razne torture i tuče. Urezan mi je krst na čelu”, otkrio je bivši logoraš.

Dodao je kako su logorašim odsjecane glave, polni organi, uši, a njegovom bratu su odrezani prsti.

“To su najgori dani koje sam proveo, ničim izazvani”, zaključio je Efendić.

 

 

(Izvor: N1)

Odgovori