Čuvajmo Srebrenicu

BODO WEBER OTKLONIO NEDOUMICE I PODRŽAO MIJENJANJE USTAVA BiH: “Nije vrijeme za zatvaranje OHR-a. Ovo je bio prijelazni Ustav, koji neplanirano traje 25 godina…”

Na pitanje da li HDZ želi kroz izmjene izbornog zakona formirati treći entitet Weber kaže da je po svim raspoloživim informacijama i svemu što je njemu dostupno taj zahtjev i pozicija od strane predsjednika Čovića i HDZ BiH.

O izboru za novog visokog predstavnika, zatvaranju OHR-a i Daytonu 2 za Hayat tv govorio je Bodo Weber, politolog i saradnik vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina.

Pojavila se informacija da je novi kandidat za visokog predstavnika u BiH Joseph Ingram, ispred Kanade.

Weber kaže da otkad je u javnost izašla vijest o budućoj kandidaturi Christiana Schmidta, imamo više zabuna nego jasnih i utvrđenih informacija. Tako i ova glasina. Po njemu raspoloživim informacijama, ne postoji nikakva kanadska kandidatura za novog visokog predstavnika. Postoji samo jedna zvanična kandidatura a to je Christian Schmidt.

Što se tiče zatvaranja OHR-a, on govori da su i tu prisutne mnoge glasine.

“Pisanje njemačkih medija da će zadatak Schmidta biti zatvaranje OHR-a nema nikakve provjerene informacije. Tako i zvanične izjave njemačke vlade idu u drugom pravcu. Mislim da nije vrijeme za zatvaranje OHR-a. Treba na neki način utvrditi i potvrditi novu ulogu OHR-a koja ne može biti ova neutralizovana uloga kao zadnjih 15 godina, niti treba biti ova uloga što je postojala prije 2005. godine”, kaže Weber.

Weber dodaje da treba podsjetiti da visoki predstavnik formalno ima visoke ovlasti i ingerencije, pogotovo Bonske ovlasti.

“Vjerujem da treba visokom predstavniku omogućiti da koristi svoje ingerencije, ali ne u ovom pravcu koji smo imali do 2005. godine. Vjerujem da je to dio prošlosti. Dakle, ne da on nametne politiku i političke reforme, nego da on u saradnji sa Evropskom unijom pomaže međunarodnoj zajednici da uspostavi jedan reformski okvir, odnosno jedan politički okvir koji će zaustaviti nazadovanje i opasne prijetnje ustavnog poretka i integriteta države BiH i da se u okviru te saradnje omogući jedno plodno tlo za preokret ka jednom reformnom procesu u BiH”, govori on za Hayat.

Na pitanje da li HDZ želi kroz izmjene izbornog zakona formirati treći entitet Weber kaže da je po svim raspoloživim informacijama i svemu što je njemu dostupno taj zahtjev i pozicija od strane predsjednika Čovića i HDZ BiH.

“Zaista interes HDZ BiH ovdje jest nekad ostao uspostavljanje trećeg entiteta kroz promjenu izbornog sistema. Samim tim i određen okvir tih započeth pregovora o takozvanoj reformi izbornog sistema. Radi se o zloupotrebi pojma i tih pregovora o promjeni, jer se suštinski radi o promjeni ustavnog poretka bez ustavne promjene. I to u pravcu onoga što je bila osnova mostarskog deala iz juna prošle godine. Ustupak Čovića u trećem sporazumu prihvaćen je od strane Evropske unije da bude dio jednog paketnog riješenja za Mostar koji uključuju tu formulaciju u proporcionalnom političkom predstavljanju nekonstitutivnih naroda”, kaže Weber.

Što se tiče mijenjanja Ustava, Weber smatra da je tome davno došlo vrijeme.

“Ovo je bio prijelazni Ustav, koji neplanirano traje 25 godina, međutim, nismo više u vremenu gdje nam neka međunarodna konferencija tipa Dayton 2 može tu pomoći. To ne bi bilo održivo da stranci pišu Ustav. Vjerujem da Evropska unija zajedno sa SAD treba da definiše jedan okvir, cilj tih ustavnih reformi i osnovnih principa i onda u tom okviru gdje se osnažuje uloga građana i njihovi interesi, međunarodna zajednica može i mora pomoći domaćim akterima u tom definisanom okviru, da reformuliše i formuliše novi Ustav”, rekao je za kraj.

(SB)