Home Novosti BiH Bogdanović: Sa zarobljenicima na radove

Bogdanović: Sa zarobljenicima na radove

Svjedoci Tužilaštva BiH su izjavili da su tokom 1995. godine vidjeli grupu zatvorenih civila u podrumskim prostorijama Policijske stanice (PS) u Skelanima kod Srebrenice, a koji su išli s njima na radove.

 

 

Momir Tanasijević je ispričao da je nakon napada na Srebrenicu saznao kako je grupa zatvorenika dovedena u prizemlje PS Skelani, naglasivši da je prilikom posjete tada prepoznao Mustafu, bivšeg radnog kolegu.

„Nije ih niko čuvao. Mustafa kaže da ih je neki čovjek vidio i doveo na srpsku teritoriju. Išli su samnom u Jadar utovarati kamen i ja sam ih vratio kamionom. Mustafa mi je rekao da im nije loše i da ih niko ne dira“, posvjedočio je on.

Svjedok je potvrdio izjavu iz istrage u kojoj je naveo kako je izvjesni Mirko prijetio tim ljudima da će ih ubiti jer mu je sin stradao, pojasnivši da civile nakon toga više nije vidio. Tanasijević je kazao da Mirko nije bio vojno ni policijsko lice.

Prema njegovim riječima, od Save Novakovića je kasnije saznao da ih je odvezao u Vlasenicu.

Tanasijević je svjedočio na suđenju Milanu Bogdanoviću, koji je optužen da je kao komandir Šeste čete Posebne jedinice policije Zvornik, nadzirao pripadnike čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka nakon pada Srebrenice. Tužilaštvo BiH tereti Bogdanovića da je učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnom premještanju, zatvaranju i nestanku civila.

Svjedok Ratko Jovičić, bivši šef odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik je kazao da optuženog Bogdanovića poznaje od ranije. Jovičić kaže da je Bogdanović bio komandir PS Skelani.

Jovičić je negirao da je bio pripadnik Šeste čete Posebne jedinice policije Zvornik.

Svjedok Radovan Orašanin je izjavio da je u julu 1995. bio u radnoj obavezi u Skelanskom bataljonu kada je vidio tri civila, koja su bila u PS Skelani. Pojasnio je da su zajedno s njim istovarali kamen iz Jadra.

„S njima nisam ništa razgovarao. Par dana nakog tog posla vidio sam ih u kombiju kada su sprovedeni prema Vlasenici. U kombiju sam bio i ja. Čuo sam da idu za Vlasenicu, a mi smo krenuli za Jadar. Kada se kombi vratio po nas u Jadar, u njemu su bili Milun i Savo Novaković. Zarobljenika nije bilo i nisam ih pitao gdje su zarobljenici“, rekao je Orašanin.

Izjavio je da nikada nije čuo da je neko iz policije Skelani maltretirao te ljude, kao i da ih niko nije obezbjeđivao.

Suđenje se nastavlja 13. februara.

 

 

Emina Dizdarević/Detektor.ba

Previous articleRASKRINKANI NEPISMENI DODIKOVI BATINAŠI: Pripadnik „Srbske časti“ mislio da se slika kod Srebrenice, a ono… (FOTO)
Next articleTeška nesreća u istočnoj Bosni: U sudaru dva vozila povrijeđeno deset osoba
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.