Čuvajmo Srebrenicu

Boračka udruženja i žrtve genocida odgovorili Dodiku: Svjesni smo da vam je žao što sve Bošnjake niste pobili

Povodom izjave Milorada Dodika o “okupaciji Drine”, na press konferenciji u Tuzli, oglasili su se Koordincija boračkih saveza Tuzlanskog kantona i udruženja koja okupljaju povratinike, borce iz Podrinja i žrtve genocida.

 

 

 

– Ova strašna izjava potvrđuje da Milorad Dodik pokušava da sačuva ono što su ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić, zajedno sa svojim istomišljenicima “očistili” ratnih devedesetih, kada su iz Podrinja protjerali i pobili na desetine hiljada nesrba, uglavnom Bošnjaka, etničkim čišćenjem i genocidom te njegovu želju da spriječi Bošnjake da se vraćaju na svoja ognjišta. Dodika podsjećamo da su iz Podrinja, sa Drine, upravo okupacijom najstrašnijih razmjera, etničkim čišćenjem i genocidom, Bošnjake protjerali tadašnji ratni zločinci koji i danas uživaju upravo njegovu podršku – rekao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordincije boračkih saveza TK.

Poruka Dodiku

On je istakao da okupcija nije kada se Bošnjak vrati na svoje ognjište odakle su ga protjerali osuđeni ratni zločinci i dželati.

– Svjesni smo da vam je još žao što niste sve Bošnjake Podrinja uspjeli pobiti pa da se nikada ne vrate tamo odakle su protjerani, ali imajte na umu da su Bošnjaci danas mnogo pametniji, mudriji i organizovaniji nego devedesetih i da ćemo itekako znati braniti i odbraniti svoje pravo na ognjište, jezik, kulturu… – rekao je Hasanović.

Dodao je da je “ovo dokaz da je Milorad Dodik po svojoj prirodi zločinac i da je spreman na sve”.

Podsjećamo, Dodik je sramotnu izjavu dao 7. jula u Bratuncu.

– Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražili i usmjeravali svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način – rekao je, između ostalog, Milorad Dodik.

Predstavnici boračkih udruženja TK pozvali su bošnjačke političke i vjerske predstavnike da ozbiljno shvate ovu strašnu izjavu i da poduzmu sve kako bi se zaustavila ovakva zločinačka politika Milorada Dodika. Apelirali su i na predstavnike međunarodne zajednice, OHR-a i PIC-a, da poduzmu sve neophodne radnje i mjere kako bi se najveći nemir i najveća prijetnja miru, stabilnosti i suživotu na cijelom prostoru BiH, Milorad Dodik, konačno zaustavio u svojim, dugo planiranim i organiziranim projektima razgradnje naše zemlje.

Žrtve genocida se ne boje

Kadefa Muhić, predsjednica Organizacije šehida i poginulih boraca općine Srebrenica, istakla je da žrtve već godinama doživljavaju potcjenjivanje od Milorada Dodika.

– Mi žrtve genocida poručujemo da se više nikoga ne bojimo. Vraćamo se i vraćat ćemo se. U Srebrenici je bez očeva ostalo 4.752 djece, a to su sada uspješni ljudi. Mi ih učimo da nikoga ne mrze, ali da nikada ne zaborave ono što se dogodilo. Želimo da oni perom nastave borbu, koji su njihovi očevi vodili oružjem – poručila je Kadefa Muhić.

Predsjenik Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja Podrinja Muhamed Čikarić istakao je da je izjava Milorada Dodika sve, osim bezopasna.

– Ja očekujem da je to poziv, maltene, na linč. Možete zamisliti kada prvi čovje RS-a, nekom Srbinu koji živi u neimaštini, nešto tako saopći. Onda on za svoju bijedu i neimaštinu traži krivca i u nama Bošnjacima. Ne vjerujem da će se desiti nešto drastično kada je u pitanju međunarodna zajednica. Ovo je poruka Bošnjacima da budemo zajedno i da se pomažemo i spriječimo sve ono što nam se dešavalo – poručio je Čikarić.

On je istakao da Bošnjaci svojim ponašanjem u Podrinju trebaju pokazati da nisu okupatori, sve ostalo je suvišna priča.

(Bportal)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.