Boris Tadić: Vučić i ostali su poticali zvjerstva, šta on hoće od BiH to Bog dragi zna

0

Bivši predsjednik Srbije i aktuelni lider Socijaldemokratske stranke Srbije (SDS) Boris Tadić je u intervjuu za portal Radiosarajevo precisno opisao Aleksandra Vučića.

 

 

Odgovarajući na pitanje da li aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uprkos deklarativnim opredjeljenima, suštinski dovodi u pitanje opstotojnost BiH, Tadić kaže.

„On to sada formalno ne radi, kao što je u prošlosti radio. Jer je bio za veliku Srbiju po liniji Karlovac- Karlobag-Virotitica. Sad više nije, on to zaboravlja. Međutim, vi nikad ne znate sa takovom vrstom političara i ljudskih bića, da li će on okrenuti ćurak pa ponovo biti konvertit u svom političkom životu. To je najveći problem naših odnosa sa BiH. Kada biste političare u BiH pitali da li vjeruju Vučiću, vjerovatno će reći „DA“. Jer je to oprtuno, korisno. No, ako biste ih pitali usred noći, vjerovatno bi rekli: „Pa, ne!“. Nikada ne znate sa konvertitima na čemu ste. Prije izvjesnog vremena mi smo bili u krzi odnosa sa BiH, poslije Hrvatskom. To je taj model kruženja krize. U jednom trenutku to je bila Makedonija, pa Hrvatska, pa Bosna, pa će opet isto doći na dnevni red dok god je Vučić na vlasti. Moja politika je bila politika stalne izgradnje boljih odnosa, kontinuiteta boljih odnosa. Nikada politika ulaska u krizu. Ja sam tako situaciju koja je naslijeđena pokušavao da riješim na jedan kompromisan način, ali na racionalan način koji ne ruši budućnost naših odnosa“.

Što Vučić želi od BiH? Kompezaciju za Kosovo? Uvijek to provejava u takvoj vrsti politike. Naravno, uvijek indirektno…

„Znate kako, vrlo je teškog govoriti o ljudima koji svako malo mijenjaju svoja strateška opredjeljenja. To je čovjek (Vučić, op.a.) koji nema uvjerenja. Ako pročitate njegove rečenice iz prošlosti vidite da tu nema nikakvog kontinuiteta sem da je sklon da ih preokrene za 180 stepeni. Šta on hoće od BiH to Bog dragi zna. Šta on iskreno misli, to znaju samo on i njegovih nekoliko saradnika. To je problem s kojim se svi zajedno suočavamo. Ponavlja rečenice koje sam ja izgovarao kao dio bazičnog političkog uvjerenja jednog ozbiljnog plana. On to ponavlja kao da ih je naučio na pamet. Integrisana BiH, cjelovita BiH koristi sivma, u krajenjem slučaju i srpskom narodu. Daj Bože da je shvatio da treba ponuditi rješenja za funkcionisanje BiH. Iako i političari u BiH, uključujući i kompleksnost BiH, sami doprinose tom lošem rezumjevanje tog problema“.

Odgovori