Home Novosti BiH “Bošnjaci neće biti ni Bakirovi čobani, ni Dodikovi robovi”

“Bošnjaci neće biti ni Bakirovi čobani, ni Dodikovi robovi”

Saopštenje za javnost

5. septembar 2018.

Srebrenica

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH reagovao je na pisanje pojedinih medija, prema kojima, navodno – trguje sa Srebrenicom i Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a.

– U posljednje vrijeme pojavile su se izmišljotine i naručeni tekstovi da sam sa Dodikom u nekoj vrsti predizborne koalicije, kako bih mu omogućio da dobije glasove Bošnjaka iz entiteta Republika Srpska. Sve one koji podmeću ovakve informacije pitam da li oni razumiju da ni ja, ni moja stranka bošnjačkim glasovima za predstavnika Srba u Predsjedništvu BiH ne dobijamo apsolutno ništa i da se to ne dotiče nas, nikako, ili su ih konačno zaboljele ankete NVO koje pokazuju da već treći put zaredom imam najviše glasova za predsjednika/ potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda, zapitao je Ahmetović.

On je naglasio da “nijedan srpski član Predsjedništva BiH do danas nije priznao ni genocid u Srebrenici, ni druge zločine na Bošnjacima ili Hrvatima u ovom dijelu BiH”.

– Nikada nisu došli na kolektivne đenaze kojih je bilo po cijeloj BiH, niko se nije izvinio za počinjeno, već čine sve da umanje razmjere stradanja Bošnjaka. I kada smo birali, pa mislili da je Ivanić bolji i da ćemo se bolje razumjeti sa njim od njegovih protivkandidata, čim je došao na vlast, zaboravio je preko noći šta je pričao par dana ranije i nastavio politiku prema Bošnjacima kakvu i sada vodi – negiranje zločina, negiranje jezika, učestvovanje i slanje Oružanih snaga BiH u Banja Luku na proslavu takozvanog “Dana Republike”… Ima tih primjera još, dodaje Ahmetović.

Potpredsjednik Nezavisnog bloka smatra da “Bošnjaci trebaju više da se pozabave svojim nejedinstvom jer više gube tako, nego politikom koju vode srpski predstavnici na svim nivoima vlasti”.

– Podvale, izmišljotine, kao što je ova, sam i očekivao, čim su moji protivkandidati, Bošnjaci, čuli da već treći put vodim u kampanji. Krajnje je licemjerno i mimo svake pameti optuživati mene da “prodajem Srebrenicu”. Zbog Srebrenice sam bio na tankom ledu dvije godine i potom izbačen iz SDA jer sam stalno tražio odgovor na pitanje: kako smo, kao tada najbrojnija politička partija izgubili izbore u, prema mom mišljenju, najvrjednijem bošnjačkom gradu u BiH? Odgovor nikada nisam dobio, ističe Ahmetović.

Ako Bošnjaci u Srebrenici nisu zadovoljni radom trenutnog predsjednika Skupštine opštine Srebrenica, smatra normalnim da je kao predsjednik OO Nezavisnog bloka u Srebrenici potpisao zahtjev za njegovu smjenu.
– To što su dva odbornika napustili SDA nakon toga, to je unutarstranačka stvar SDA, ne pitanje Nezavisnog bloka. Moj politički cilj je da za dvije godine vratim Srebrenicu Bošnjacima koju je SDA i njen predsjednik Bakir Izetbegović sa svojim savjetnicima i ministrima predala Dodiku i Grujičiću. U Srebrenici sam uvijek pobjeđivao i pobijedit ću i za dvije godine i u Srebrenici će ponovo biti načelnik opstine Bošnjak. Vratit ću ponos i dostojanstvo Bošnjacima u gradu u kojem je bio genocid. Niti će Bošnjaci biti Bakirovi čobani niti Dodikovi robovi, istaknuo je Ahmetović.

Dodaje da je najveći problem kod Bošnjaka nedostatak adekvatnog lidera i nestanak vođenja politike, već samo reakcija na izrečeno.
– Bošnjaci više gube reagujući na politiku srpskih predstavnika u vlasti, nego da se posvete i ujedine oko minimuma ciljeva koje ćemo zacrtati za Bošnjake. Nemamo definisan ni taj minimum. Umjesto da se borimo za sebe, svoja prava, bolji život povratnika u RS, jezik, većina bošnjačkih političara samo mlako reaguje. I zato smo u politički najgoroj mogućoj situaciji već godinama. Defanzivnoj i podijeljeni između sebe. Nadam se da je sada ostatku Bošnjaka nakon svega trebalo da bude jasno sada kako je baš nejedinstvom i negledanjem dalje od sopstvene fotelje na Marijin Dvoru izgubljena Srebrenica na prošlim lokalnim izborima, zaključio je Sadik Ahmetović.

S poštovanjem:
dr sci Sadik Ahmetović

Previous articleSVE LAŽI MILORADA DODIKA: Nećete vjerovati što je sve građanima obećavao Predsjednik Republike Srpske
Next articleAdam Šukalo: Dodik služi kao strašilo na Balkanu
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.