Bošnjački odbornici u Skupštini opštine Srebrenica: Alivuković nema legitimitet da predstavlja interese Bošnjaka

Povodom održavanja sjednice Skupštine opštine Srebrenica, odbornici Alija Tabaković, Begija Smajić, Almir Dudić, Almir Muminovć, Nedib Smajić i Zulfo Salihović oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem navode da danas izabrani zamjenik načelnika opštine Srebrenica Nermin Alivuković nema legitimitet da predstavlja bošnjački narod u ovoj opštini.

 

Kako navode u saopštenju, Alivuković je izabran na prijedlog i uz podršku Hamdije Fejzića (SDA), Tife Efendić (SDA) i Hakije Meholjića (SDP), bez konsultacija i saglasnosti ostalih šest bošnjačkih odbornika u Skupštini opštine.

“S obzirom na činjenicu da je na početku sjednice predsjednik Skupštine Hamdija Fejzić izbacio predstavnike medija iz sale, a Hakija Meholjić pokušao da izbaci i predstavnike međunarodnih organizacija, dovoljno govori u kakvim okolnostima je izabran zamjenik načelnika”, navodi se u saopštenju šest bošnjačkih odbornika, u kojem ističu da je za izbor Nermina Alivukovića glasalo 11 odbornika, dok je deset bilo protiv njegovog izbora.

Saopćenje

“Protiv izbora zamjenika načelnika bilo je šest od devet bošnjačkih odbornika u Skupštini opštine, tako da je Alivuković izabran zahvaljujući osmorici srpskih odbornika i trojici bošnjačkih”.

Podršku izboru Nermina Alivukovića dao je i načelnik opštine Mladen Grujičić, koji je u obrazloženju istakao da je “Alivuković osoba od njegovog povjerenja i da će ga zadužiti za organizaciju obilježavanja 11. jula 2017”.

“Mi potpisnici odbornici u Skupštini opštine Srebrenica odgovorno tvrdimo da Nermin Alivuković nema legitimitet da predstavlja i zastupa Bošnjake na funkciji zamjenika načelnika opštine Srebrenica jer je kandidovan od strane nerelevantnih predstavnika i bez konsultacija sa izabranim bošnjačkim odbornicima. Protiv njegovog izbora bile su dvije trećine bošnjačkih odbornika.

Javno pozivamo zamjenika načelnika da se ne predstavlja kao predstavnik Bošnjaka, jer nije dobio legitimitet. Osoba koju je izabralo osam Srba i tri Bošnjaka nema legitimitet da predstavlja interese Bošnjaka u Srebrenici.

Također, pozivamo predstavnike bošnjačkih udruženja ARBiH i udruženja žrtava genocida da se javno ograde od pogubne politike za bošnjački narod u Srebrenici koju provode Hamdija Fejzić i Hakija Meholjić i da svi zajedno ne dozvolimo da Mladen Grujičić upravlja organizacijom obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici”, stoji u saopćenju kojeg potpisuju šestorica bošnjačkih odbornika.

 

OSLOBODJENJE.BA

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close