Čuvajmo Srebrenicu

Bošnjačkim đacima kazne jer nisu nadoknadili dane Bajrama!?

Većina učenika bošnjačke nacionalnosti koji pohađaju Osnovnu školu “Meša Selimović” u Janji kod Bijeljine, u utorak i srijedu nije sjela u školske klupe. Milica Perković-Blagojević, direktorica škole, naložila je nastavnicima da, zbog navodnog ispunjavanja norme, održe nastavu u utorak i srijedu kako bi se nadoknadili časovi propušteni u vrijeme Ramazanskog bajrama.

 

 

Nema odgovora

No, roditelji školaraca iz Janje ocijenili su takvu odluku bespredmetnom i za “Avaz” potvrdili kako neće djecu slati u školu bez obzira na posljedice.

– Dobili smo informaciju da se pojedinim učenicima koji u utorak i srijedu nisu bili u školi, prijetilo smanjivanjem vladanja. U ovom slučaju mi nemamo ništa napismeno, nikakvu odluku, a ako bude smanjenja vladanja, roditelji će tražiti zakonsku zaštitu za djecu – kaže Azem Aletović, predsjednik Mjesne zajednice Janja, čija djeca pohađaju OŠ “Meša Selimović”.

Perković-Blagojević: Naredba nastavnicima Perković-Blagojević: Naredba nastavnicima
Entitetskom Ministarstvu prosvjete i kulture još prije dva dana obratili smo se sa molbom da nam odgovore jesu li izdali bilo kakvu vrstu urgencije direktorici Perković-Blagojević. Odgovor, međutim, nismo dobili, a iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva ne odgovaraju na naše pozive.

Spustila slušalicu

Od direktorice Perković-Blagojević pokušali smo dobiti komentar je li samovoljno donijela odluku da se nadoknađuje propuštena nastava za vrijeme bajramskih blagdana, ali nam je ona, prije nego što je spustila telefonsku slušalicu, kratko rekla:

– Razumijem vaš posao, ali ne želim o tome davati bilo kakve informacije.

Kršenje zakona

Osnovnu školu “Meša Selimović” u Janji pohađa skoro 500 učenika bošnjačke nacionalnosti, koja, prema važećem Zakonu o praznicima bh. entiteta Republike Srpske, imaju pravo na slobodne dane u vrijeme vjerskih blagdana.

No, direktorica Perković-Blagojević, inače kadar vladajuće Srpske demokratske stranke (SDS), iz samo njoj znanih razloga, pošto-poto insistira da nastavnici ispune normu od 180 radnih dana, kršeći pri tome i zakonske odredbe.

(Avaz.ba)