Home Novosti BiH Bošnjake iz Ilijaša srpski zločinci spaljivali su u pećima Željezare

Bošnjake iz Ilijaša srpski zločinci spaljivali su u pećima Željezare

Jedan dio Bošnjaka, ubijen je u logoru u prostorijama ilijaške Željezare, a kasnije zapaljen u visokim pećima ove željezare.

Rijetko se govori o zločinima nad Bošnjacima na području opštine Ilijaš. Na području ove opštine, bilo je zarobljeno više od 1.000 bošnjačkih civila, muškaraca, žena, djece i starijih osoba. Oko 800 ih je razmijenjeno, a 200 se vode kao nestali.

Krizni štab tzv.srpske opština Ilijaš, otvorio je više koncentracionih logora u kojima su u najgroznijim uslovima držali zatočene Bošnjake. Bošnjaci Ilijaša mučeni su u logorima “Osnovna škola 27.juli”, Osnovna škola u Gornjoj Bioči, Skladište firme “Iskra” u Podlugovima, Skladištu Ine. I željeznička stanica Podlugovi, opjevana u evergrin pjesmi Zdravka Čolića s početka osmadesetih godina 20. stoljeća, bila je mučilište i gubilište.

Jedan dio Bošnjaka, ubijen je u logoru u prostorijama ilijaške Željezare, a kasnije zapaljen u visokim pećima ove željezare.

Desetine ilijaških zločinaca, predvođeni: Ratkom Adžićem, prvim čovjekom opštine Ilijaš, četničkim vojvodom Vasilijem Vidovićem Vasketom iz Podlugova, Mićom Sijekovićem, poznatijim kao Mićo Četnik iz Sombora, još uvijek su na slobodi. Uglavnom se kriju u Srbiji.

evropamagazin.com

Previous articleNakon drame na Facebooku, konačno se oglasio i Enis Bešlagić
Next articleSadik Ahmetović: Fizički su me napali u klubu, a na telefon prijetili da će mi ubiti sina i da će završiti u rijeci
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.