BRATIĆ OČITAO LEKCIJU DODIKU: Bosna i Hercegovina nije nastala u Dejtonu, tamo su NASTALI ENTITETI…

Istinom u glavu

Poslanik Poslaničke grupe “Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini Republike Srpske Senad Bratić ukazao je u ponedjeljak da je iz Ustava BiH potpuno jasno da su entiteti podređeni suverenitetu Bosne i Hercegovine

“Suprotno tvrdnjavama poslanika NSRS-a, Ustav BiH ne ostavlja prostora za bilo kakakv suverenitet entiteta, niti pravo za samoorganizovanje, zasnovano na ideji teritorijalne odvojenosti”, naglasio je Bratić.

Sve priče o samoopredjeljenju, kako je dodao, nisu utemeljene u Ustavu, niti su u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Pozvao je na povlačenje zaključaka, koji su predložili poslanici vladajuće većine u RS na posebnoj sjednici, jer, kako je rekao, ruše dignitet parlamenta te udaraju na Dejtonski mirovni sporazum.

Bratić je sinoć, u obraćanju na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta, tokom rasprave o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS, naglasio da BiH nije nastala u Daytonu, već entiteti, kao sastavni dijelovi BiH.

U Narodnoj skupštini RS-a još je u toku cjelodnevna rapsrava o tački dnevnom reda – “Informacij o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS-a”, a Bratić je istakao je da ovo zasjedanje nepotrebno i da neće poboljšati standard građana.

(SB)

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close