Bratunčanin Alvir Hasanović, zarobljenik iz 1995.: Morao sam doći u Hag da vidim kako pravda stiže Mladića

5 MJESECI PROVEO U LOGORIMA

Alvir Hasanović iz Žanjeva kod Bratunca u srijedu je u Hagu pratio izricanje presude zločincu Ratku Mladiću. Sa svojim prijateljima, stigao je iz Berlina, gdje trenutno živi i radi, kako bi se lično uvjerio da pravda stiže nepravdu, ustvari da nepravda dolazi na naplatu pa makar i poslije 20 godina.

 

Imao je 21 godinu kada je pala Srebrenica. Skupa s ostalim muškarcima iz ove enklave krenuo je šumom prema Tuzli kada je, deset dana poslije, zarobljen u predjelu Snagova na području zvorničke općine.

U logorima u Batkoviću, Doboju, Kotorskom i Modriči skupa sa svojim zarobljenim kolegama proveo je pet mjeseci. Kako mu je bilo, ne želi mnogo objašnjavati, ali zbog svega što je preživio i on i mnogi njegovi prijatelji, smatra da je u srijedu morao biti u Hagu.

– Došao sam s moja tri prijatelja. Zbog svih mojih Bratunčana, Srebreničana, Zvorničana, Vlaseničana i drugih koji su ubijeni padom Srebrenice, zbog onih bijelih nišana u Potočarima i širom BiH, želio sam biti pred Tribunalom i gledati kako pravda stiže Ratka Mladića. On je komandovao zločinom u Srebrenici, koji se ne može zaboraviti, ali i ničim opravdati – navodi Alvir, koji je u julu 1995. godine izgubio mlađeg brata.

 

 

(Avaz.ba)

Komentari su zatvoreni