BROJNE AKTIVNOSTI U PLANU: Novalić sa Suljagićem i Hafizovićem o projektima MC Srebrenica – Potočari

0

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sastao se danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, s novim direktorom i predsjednikom UO Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Emirom Suljagićem i Šefketom Hafizovićem.

Na sastanku je razgovarano o budućim aktivnostima vezanim za Memorijalni centar, poput istraživačkih projekata, međunarodne saradnje, te planiranoj međunarodnoj konferenciji povodom obilježavanja 25 godina od genocida u Srebrenici.

Dogovoreno je da čelnici Memorijalnog centra u narednom periodu odrede dugoročne i kratkoročne mjere koje će, zajedno s zahtjevima za podršku, dostaviti Vladi Federacije BiH na razmatranje.

Između ostalog, danas je istaknuto da organizacija aktivnosti vezanih za obilježavanje genocida u Srebrenici treba biti centralizirana i pod vodstvom Memorijalnog centara Srebrenica – Potočari, pa će tako i organizacija Marša mira biti u nadležnosti tog centra.

Memorijalni centar zvanično je otvoren 2003. godine, kada je ukopano prvih 600 identificiranih žrtava genocida, a dosad su u Potočarima ukopane ukupno 6.643 žrtve genocida, saopćeno je iz Vlade FBiH.

(Fena)

Odgovori