Home Novosti BiH BURNO U BANJOJ LUCI: Vijeće naroda Republike Srpske o izmjenama Zakona o…

BURNO U BANJOJ LUCI: Vijeće naroda Republike Srpske o izmjenama Zakona o…

Narodna skupština usvojila je polovinom prošlog mjeseca po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Vijeće naroda Republike Srpske razmatraće Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u vezi sa odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Narodna skupština usvojila je polovinom prošlog mjeseca po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Podsjetimo, upravo zbog izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu nedavno je reagirao stručnjak za pitanje državne imovine Muharem Cero.

“Izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, uz ogradu da tekst zakona još nije moguće iščitati, također mogu svoje učinke proizvoditi na svakoj drugoj imovini ali ne i na onoj koja se smatra vlasništvom države Bosne i Hercegovine i koja je pod zabranom raspolaganja. Biće interesantno pratiti obrazloženje oba zakona, a čiji predlagač je Vlada RS i koje bi trebale biti prenijete poslanicima NSRS od potpredsjednice Vlade Srebrenke Golić. Valja napomenuti da je cilj ovog zakona omogućiti pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, po pojednostavljenoj proceduri. Valja imati u vidu da je u protekle 22 godine kroz neustavni zakon o šumama i zakon o poljoprivrednom zemljištu RS veliki dio državne imovine promijenio svog vlasnika i bez znanja titulara i uz ignoriranje Zakona o zabrani raspolaganja. Ovakve ništavne pravne radnje moraju biti vraćene u pređašnje stanje, a što nije volja nadležnih entitetskih ali i državnih institucija.

U projektu promjene ustavno-pravnog karaktera Bosne i Hercegovine i pod egidom očuvanja i povećanja autonomije entiteta RS, kako to voli reći Dodik, brižno se gradi projekat teritorijalnog integriteta i suvereniteta entiteta po modelu nastajuće države. Oba ova zakona nisu ništa drugo nego alatke tog projekta, a cilj im je ovjeravanje ratnih etničkih čišćenja na projektovanoj sprskoj etničkoj teritoriji ili kako vole reći prvoj prekodrinskoj srpskoj državi”, naveo je Cero.

I potpredsjednik RS Ramiz Salkić uputio je pismo OHR-u i ambasadorima PIC-a ističući da vlasti RS ne poštuju odluke visokih predstavnika kao ni Ustavnog suda BiH.

“Vlada entiteta RS je kao dnevni red za 35. posebnu sjednicu Narodne skupštine predložila izmjene i dopune Zakona o legalizaciji nelegalno izgrađenih objekata u RS i izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS. Oba ova zakona nastavljaju praksu uzurpacije državne imovine od strane entiteta RS i daju je u vlasništvo trećih lica. Značajan dio ove imovine u bivšoj Jugoslaviji oduzet je od Bošnjaka i pretvoren u poljoprivredne zadruge, a nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma dodijeljen je srpskim izbjeglicama sa ciljem trajne promjene etničke strukture stanovništva u određenim opštinama i gradovima.

Vi ste određujući se na podnesenu apelaciju o neustavnosti Zakona o državnoj imovini RS-a kao svojevrsnu zaštitnu mjeru za primjenu istoga dopunili i sam Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom na način što ste donijeli odluku kojom se utvrđuje da je svaki zakon, odluka ili pravni akt kojim se krši privremena zabrana pravno nevalidan i da se ima smatrati ništavnim. Također ste rekli, tokom saopštavanja te odluke, da će oni koji budu prekršili odluku snositi ‘pravne posljedice, i kada je riječ o ličnoj odgovornosti i kada je riječ o transakcijama’.

Za sada je izostala Vaša reakcija, a ono što se konkretno od Vas, kao Visokog predstavnika očekuje jeste jasno djelovanje u pravcu zaštite i potvrđivanja vlastitog autoriteta shodno Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma”, istakao je Salkić.

(SB)

Previous articleVukanović: Dodik krade sve otkako je na vlasti, nije ovo prvi put
Next articlePANIKA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Komšić je već rekao NE, Bećirović i Cvijanović odlučuju hoće li Hrvat iz HNS-a na čelo Vijeća ministara…“
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.