ČAK I SA ČOVIĆEVOM ŽELJANOM ZOVKOM: Schmidt planira učestvovati na skupu sa učesnicama koje su iznosile kontroverzne stavove o BiH

Politički analitičar Jasmin Mujanović objavio je informaciju da će visoki predstavnik Christian Schmidt 6. oktobra učestvovati na panelu sa, kako je naveo, sumnjivim akademicima i ultranacionalistima na temu Bosne i Hercegovine.

Politički analitičar Jasmin Mujanović objavio je informaciju da će visoki predstavnik Christian Schmidt 6. oktobra učestvovati na panelu sa, kako je naveo, sumnjivim akademicima i ultranacionalistima na temu Bosne i Hercegovine.

“Dok OHR i Christian Schmidt odbija da se obrati bosanskohercegovačkoj javnosti čak i dok prijeti pro-segregacijskim promjenama izbornog zakona zemlje usred predizborne kampanje, on će biti ‘ključni govornik” u Njemačkoj o Bosni – dijeleći scenu sa sumnjivim akademicima i ultranacionalistima”, napisao je na Twitteru.

Mujanović je objavio i email u kojem se navodi da će akteri panela, pored Schmidta, biti i Marie-Jeanine Čalić, Engjellushe Morina i Željana Zovko. Ovdje su posebno problematična viđenja Čalić i Zovko o budućnosti BiH i njenog uređenja, prošlosti i izmjena izbornog zakona.

Naime, prošlost Marie-Jeanine Čalić se vezuje za njenog bivšeg šefa Yasushija Akashija. Dobro upućeni smatraju da ona radi sve u zaštiti bivšeg šefa, pa da i je lažno tvrdila kako su ruke UN-a bile “vezane” u pogledu zaštićene zone Srebrenica (uprkos činjenici da su postojale naredbe UN-a da se ona brani).

O tome je govorio i Alexander Rhothert, bivši uposlenik OHR-a u BiH, koji je jednom prilikom naveo kako je Akashi 19. jula 1995. godine ambasadorima NATO-a iznio netačan izvještaj kako bi osujetio vazdužne napade na vojne i paravojne Srba.

Također, 1997. godine Čalić je bila vještak tokom suđenja za ratne zločine u Minhenu protiv Novislava Đajića (saučesnika u genocidu). Ona je tokom suđenja objasnila kako su Srbi u Foči provodili etničko čišćenje i dodala da su Hrvati i Bošnjaci radili iste ili slične stvari.

Ono što će biti posebno interesantno su izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta s obzirom da je prošle godine na jednom skupu u Njemačkoj iznio veoma sporne stavove kada je osporio izborni legitimitet člana Predsjedništva Željka Komšića iz reda Hrvata, rekavši da su ga birali više Bošnjaci. Snimak Schmidtovog govora je ubrzo izbrisan i nije dostupan javnosti.

Zanimljivo, i na tom skupu je učestvovala Marie-Jeanine Čalić, kao i predsjednik Bundestaga Wolfgang Schäuble koji je rekao je da bi, u slučaju raspada BiH kao “fragilne državne tvorevine”, “ostalo muslimansko ostrvo sa znatnim konfliktnim potencijalom i kao stalni izvor nemira”.

Spornu izjavu tada je dala njemačka historičarka i profesorica sa Univerziteta u Minhenu Marie-Janine Calic.

Ona je, doduše, govorila o tome da je genocid u Srebrenici nesporna činjenica koju bi svi morali priznati. No, potom je navela da su “nacionalistički orijentirani Bošnjaci od Srebrenice napravili ‘zabranu traumu’”, te da “Srebrenica takvima do danas služi kao argument da kategorički isključe podjelu vlasti i pomirenje sa Srbima”.

Druga učesnica panela bit će evropska parlamentarka Željana Zovko, koja zastupa interese Čovićevog HDZ-a i godinama lobira nauštrb evropske i građanske Bosne i Hercegovine.

(Klix.ba)

Komentari su zatvoreni