Ćamil Duraković: Neka moj pošten i otvoren stav shvate kao poruku moje snage, a ne kao izraz straha i slabosti!

Na vijest o posjeti federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića i potpredsjednika RS Ramiza Salkića Srebrenici i njihovom susretu sa trenutnim načelnikom Grujičićem stigao mi je niz poziva i upita da reagujem.

 

 

Mnogi bi htjeli da neslaganja na političkom ili ličnom nivou koja su postojala ranije ili postoje danas između mene i Ramiza Salkića, pa i Edina Ramića, na neki način usmjere i iskoriste te kroz neki moj ‘napad’ profitiraju pojedine struje u SDA u svojim unutarstranačkim sukobima.

Istina je, skupo sam platio svaku svoju fotografiju sa Vučićem ili Dodikom, i dan danas vole usput reći neki da sam ‘srpski igrač’, a sve zbog činjenice da sam bio spreman staviti interes opštine Srebrenica ispred samog sebe i bez straha od toga kako će svaki taj susret iskoristiti moji politički protivnici. I baš zbog toga znam da svaki susret bošnjačkog lidera sa bilo kim ko predstavlja opštinu Srebrenica ili vlast u RS-u nije rezultat nikakve ljubavi, već prijeke potrebe. Moramo preći preko mnogih stvari kada želimo napraviti iskorak. I meni je znatno lagodnije iz pozicije lidera Odgovora govoriti o tome koliko je loša i po Bošnjake štetna politika vladajućeg SNSD-a. Znatno lakše nego iz pozicije kada sam bio načelnik.

Ali upravo zato, znam da moramo politiku voditi mnogo odgovornije. I zato nas zabrinjava kad Ramiz Salkić upućuje poziv na reakciju zbog postupanja MUP-a RS-a. Ne zbog njega, već zbog naroda koji predstavlja. I zato ne smijem ja biti taj koji će ubirati jeftine političke poene sa prozivkama šta ministar Ramić i potpredsjednik Salkić rade sa načelnikom Grujičićem u selu Sućeska. Ne zbog njih dvojice, koliko zbog Bošnjaka u selu Sućeska, kojima treba novi put, kojima treba da znaju da ih institucije nisu zaboravile. Ja ih ne zaboravljam, i ako ću graditi svoj politički uspjeh, on neće biti izgrađen na nesreći i izoliranosti bošnjačkog povratničkog naroda. Ali neka ovo poruku dobro shvate oni koji misle da će “Odgovor” sagnuti leđa za fotelje drugih: Ovo je naša poruka snage, a ne slabosti!

Komentari su zatvoreni