Ćamil Duraković ponudio platformu za obrazovanje u RS

Bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković pozvao je danas bošnjačku povratničku zajednicu u Republici Srpskoj da zajednički počnu aktivno djelovati za ravnopravnost u pristupu osnovnom obrazovanju u svim zajednicama tog entiteta.

 

 

Za rješenje pitanja diskriminacije u školama, kada je u pitanju izučavanje nacionalne grupe predmeta, u saradnji sa aktivistima za zaštitu ljudskih prava u povratničkim zajednicama, ponudio je novu platformu koja, između ostaloga, zagovara više uvažavanja prava nevećinskih zajednica u RS-u.

Ocjenjujući da bošnjačka povratnička zajednica ne smije prihvatiti diskriminatoran obrazovni sistem u RS-u, pozvao je da se ponudi alternativa za rješenje tog pitanja što bi trebao biti temelj za dogovor koji se treba voditi do septembra 2017. godine i nove školske godine.

U platformi je zatraženo priznavanje naziva i osiguranje ravnopravne upotrebe bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika te ćirilice i latinice u svim segmentima obrazovanja, nastavnih i vannastavnih aktivnosti, te službene komunikacije obrazovnih ustanova i izrade udžbenika i materijala za nastavu.

Također, Duraković smatra neophodnim da se izvrši izmjena naziva i simbola škola, a kao jedan od mogućih rješenja je da se škole sa značajnijim prisustvom nevećinske zajednice nazovu rednim brojevima u okviru lokalne zajednice.

Nova platforma predlaže osiguranje ravnopravne zastupljenosti i obilježavanja vjerskih praznika te osiguranje jednake zastupljenost tradicije, običaja i kulture naroda Bosne i Hercegovine, kao i uvođenje, pored vjeronauke, izdvojeno pohađanje nastave iz maternjeg jezika i književnosti.

“Do usaglašavanja zajedničkog plana i programa iz predmeta historija, potrebno je realizirati odvojenu nastavu iz ovog predmeta, u onim segmentima koji obrađuju historiju zemlje i regije”, jedan je od zahtjeva nove obrazovne platforme.

Kako bi se riješilo i pitanje zapošljavanja nastavnog osoblja u školama bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpske, Duraković smatra potrebnim da se budžetom planiraju sredstva za obnovu područnih škola kako bi se omogućilo zapošljavanje Bošnjaka.

Sve ovo ponuđeno je, objasnio je Duraković u saopćenju, uz spremnost za zajednički rad na poboljšanju obrazovanja, jer je došlo vrijeme za promjene, a one počinju od obrazovanja.

 

 

N1

Komentari su zatvoreni