ĆAMIL DURAKOVIĆ POSLAO PORUKU: Sarajevo nije svjesno, ovi izbori će označiti kraj probosanskih stranaka u RS!

0

Lider Pokreta “Odgovor” i kandidat za predsjednika RS-a Ćamil Duraković upozorava da prema trenutnim anketama nijedan probosanski blok ili stranka ne prelaze 3% u ovom bh. entitetu.

 

 

Duraković upozorava da ovakvi odnosi mogu trajno narušiti političku poziciju Bošnjaka-povratnika u entitetu RS.

“Ovo znači da će u NSRS probosanske stranke osvojiti samo tri mjesta, i to direktna iz Prijedora, Doboja i istočne Bosne. Da ne ulazim u kompleksnu izbornu matematiku – koja se tiče kompenzacionih madnata i garantovanih pozicija u Skupštini. Dakle, biće nas ispod ustavnog minimuma, a četvrto mjesto će uzeti neki nominalni Bošnjak iz DNS-a ili SNSD-a”, dodaje Duraković.

“Tada će funkcija potpredsjednika RS-a nastaviti biti protokolarna kao u trenutnom mandatu. Konačno, Bošnjaci će moći računati na slovom i brojem – 13 radnih mjesta u institucijama RS-a, a o političkom utjecaju da ne govorimo”, upozorava Duraković.

“Uz planiranu blokadu federalnih institucija od strane HDZ-a, neće biti izdvajanja za povratak, podršku našim privrednicima, udruženjima i inicijativama u RS-u. Egzodus u Federaciju i prema vani će biti masovan. Ko će odgovarati tada za podjele koje su za kratkoročnu političku korist unijeli među Bošnjake”, zaključuje Duraković

 

 

(Index.ba / ZASREBRENICU.ba)

Odgovori