Ćamil Duraković u Finskoj: Dijaspora je temelj ekonomskog razvoja domovine

0

Lider Pokreta “Odgovor” Ćamil Duraković u posjeti je Finskoj, gdje će se susresti sa predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore.

 

 

Duraković će sutra prisustvovati i okruglom stolu povodom Dana Armije RBiH u Helsinkiju, kojeg organizuje udruženje “Behar”.

“Ova turneja je jedna od nekoliko planiranih u sklopu rada sa bosanskohercegovačkom dijasporom. Izuzetno je važno da znamo kako ‘kucaju srca’ naše braće i sestara širom svijeta. Veliko mi je zadovoljstvo što sam gost u Finskoj, te što ću imati priliku da govorim o važnosti organizovanja bh. dijaspore”, kazao je Duraković.

“Moramo otvoriti vrata bh. dijaspori za ulaganja u domovinu, osigurati adekvatnu strategiju i zakonski okvir kako bi joj olakšali pristup na tom putu. Također, moramo osigurati da oni u dijaspori imaju adekvatan oblik organizovanja, te da se konačno stvori kontinuitet u radu krovnih udruženja bosanskohercegovačke dijaspore”, kazao je Duraković.

Dodao je da je na tom putu potrebno provesti akreditaciju udruženja, osigurati potporu sredstvima informisanja, te zaokružiti proces edukacije i mobilnosti djece vezane za BiH, kako bi sačuvali bosanski jezik i našu tradiciju širom svijeta.

 

 

(Index.ba)

Odgovori