Čavka: Srbija neka prizna genocid, Ivanić neka se pokloni u Srebrenici

0

Poslanik kluba Koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a Admir Čavka ocijenio je da je odluka Međunarodnog suda pravde rezultat opstrukcija i blokada dijela državnog vrha.

 

Čavka u pisanoj izjavi ističe da ovim nije u pitanje dovedena pravna i historijska istina o genocidu.

-Presudom iz 2007. godine utvrđena je odgovornost Jugoslavije za nesprečavanje genocida u Srebrenici. Srbija nije ispunila obaveze iz te presude, a prva dužnost joj je bila zaustavljanje sistemskog negiranja zločina genocida. Revizija presude je pokrenuta kao odgovor na političku ofanzivu Srbije na činjenice i pravnu istinu utvrđenu pred Međunarodnim sudom prave i Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju – kazao je Čavka.

-Kao zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, kao pripadnik bošnjačkog naroda, kao građanin Bosne i Hercegovine, kao predstavnik građana, smatram da danas BiH nije izgubila pred Međunarodnim sudom pravde, da današnjom odlukom nije poništena istina o genocidu u Srebrenici i da ono najvažnije – nismo izgubili zbog nepostojanja novih dokaza, već zbog tumačenja procedure – dodao je Čavka.

-Pozivam člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda da ode i pokloni se žrtvama genocida u Srebrenici, te da pokrene proces suočavanja javnosti, medija i političkih elita u entitetu Republika Srpska s istinom o razmjerama zločina i stradanja iza koje stoji ratni vojni i politički vrh RS-a. Vrijeme je da se nastavi tamo gdje se stalo s Izvještajem Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice iz 2004. godine. Vrijeme je za suočavanje s prošlošću – zaključio je Čavka.

 

Fokus.ba

Odgovori