Home Novosti ČEKA SE ODLUKA: Ratni zločinac Kapetan Dragan uskoro bi mogao biti na...

ČEKA SE ODLUKA: Ratni zločinac Kapetan Dragan uskoro bi mogao biti na slobodi, ali su iz Remetinca zatražili…

… uvjetni otpust

Županijski sud u Varaždinu zatražio je od Kaznionice u Lepoglavi mišljenje o uvjetnom otpustu za Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, koji je na odsluženju pravomoćne kazne od 13 i pol godina zatvora za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima tijekom Domovinskog rata, piše Slobodna Dalmacija

Zahtjev za uvjetni otpust podnijela je Uprava zatvora Remetinec, u kojem je Dragan Vasiljković smješten na Odjelu za dijagnostiku, nakon pravomoćnosti presude, u srpnju ove godine.

U skladu s Kaznenim zakonom osoba koja je osuđena na zatvor može se otpustiti s izdržavanja kazne nakon što je protekla najmanje polovica kazne.

Povjerenstvo o uvjetnom otpustu odlučuje na temelju molbe zatvorenika ili prijedloga upravitelja zatvora, odnosno kaznionice ili državnog odvjetnika. U pravilu se uvjetni otpust rješava na molbu zatvorenika, no u ovom slučaju zahtjev je podnijet po službenoj dužnosti.

Zahtjev je podnijet sudu u Velikoj Gorici, koji je nadležan za područje Novog Zagreba, ali kako je u međuvremenu Vasiljković prebačen u Lepoglavu predmet je dostavljen sudu u Varaždinu.

„Od Kaznionice u Lepoglavi zatraženo je izvješće s mišljenjem o prijedlogu za uvjetni otpust zatvorenika Dragana Vasiljkovića. Nakon dostave izvješća i prikupljanja ostale dokumentacije, zakazat će se sjednica vijeća, a radi donošenja odluke“’, kaže Igor Pavlica, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu.

Dragan Vasiljković proglašen je krivim za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilima, po zapovjednoj odgovornosti i kao direktni počinitelj u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na Kninskoj tvrđavi, te po zapovjednoj odgovornosti kao organizator napada na Glinu i njezina prigradska naselja Jukinac, zatim Gornji i Donji Viduševac u srpnju iste godine.

Za nedjela u Kninu dobio je sedam godina zatvora, a ista kazna određena mu je i za napad na Glinu i okolna naselja prilikom čega su smrtno stradali njemački novinar Egon Scotland i mještanin Nikola Regić. Slijedom toga izrečena mu je jedinstvena kazna od 13 godina i šest mjeseci od koje mu je ostalo godinu i pol dana za odsluženje.

(Tportal)

Previous articleDodik huška HDZ na pobunu: Ako međunarodna zajednica umiri Hrvate, za nekoliko godina hrvatsko pitanje biće puno teže pokrenuti
Next article(VIDEO) Bez imalo stida: Vjerica Radeta ponovo izvrijeđala Hatidžu Mehmedović
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.