Home Novosti ČESTITKA ŽELJANE ZOVKO: Pogledajte šta je HDZ-ova europarlamentarka rekla o novoj koaliciji...

ČESTITKA ŽELJANE ZOVKO: Pogledajte šta je HDZ-ova europarlamentarka rekla o novoj koaliciji u BiH i izmjeni Izbornog zakona (VIDEO)

Europski parlament održao je sinoć raspravu o svojim preporukama za novu Strategiju proširenja EU-a, uoči današnjeg glasanja o izvještaju.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko kazala je da je proširenje Europske unije strateško ulaganje u stabilnost, prosperitet i sigurnost na europskom kontinentu te da Europska unija u ovim izazovnim vremenima svojoj politici proširenja treba dati novu snagu.

Nakon što je Ukrajini i Moldaviji dodijelila status kandidata, Zovko je navela da Europska unija mora promovirati diskurs proširenja na zapadnom Balkanu. Spomenula je pritom i amandmane kojima u spomenutom izvještaju poziva na veću vidljivost i opipljive rezultate financijske pomoći koju EU pruža tim zemljama. “Državama su potrebni putokazi s konkretnim ciljevima i pojačana potpora u otvorenim reformskim postupcima uz poštivanje višeetničkog identiteta zemalja”- istaknula je Zovko.

Podsjetimo, parlamentarni izvještaj poziva na dodjelu statusa kandidata Bosni i Hercegovini u skladu s prošlomjesečnom preporukom Komisije. Na prijedlog zastupnice Zovko, Klub zastupnika EPP-a podnio je amandman kojim se ističe podrška Europskog parlamenta Bosni i Hercegovini za dovršetak trenutnih ustavnih i izbornih reformi u zemlji kao koraku prema stabilizaciji države i okruženja.

Zovko se u raspravi usredotočila na europski put Bosne i Hercegovine, izrazivši pritom želju da buduća vladajuća koalicija u BiH “konačno izmjeni Izborni zakon i napravi ustavne promjene kojima će Bosna i Hercegovina postati predvodnica zapadnog Balkana u Europskoj uniji”.

No, zanimljivo je da je Zovko na kraju izlaganja čestitala Bosni i Hercegovini.

„Vidim da se koalicije prave, želim da buduća koalicija konačno izmijeni Izborni zakon. Vremena nema, ovo je zadnji trenutak kada se ljudi mogu urazumiti…“

Pogledajte video.

Previous articleDODIK OTKRIO PLANOVE ZA NAREDNE ČETIRI GODINE: “Oduzete su nam neke nadležnosti, ali ćemo ih vratiti!” (VIDEO)
Next articleĆamil Duraković emotivno: Znate da ne vagam šta ću reći da bi „moji“ kazali:„Bravo Bošnjo, veliki si patriota, nek si im se nagovorio.“
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.